Isărescu: Privatizarea CFR Marfă, o încercare de a ieşi dintr-un cerc vicios

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu spune că privatizarea unor companii care sunt monopoluri sau cvasimonopoluri de stat, precum CFR Marfă, reprezintă o soluţie de ieşire dintr-un impas sau cerc vicios, menţionând însă că nu trebuie făcut transferul de proprietate doar de dragul privatizării.

579 afișări
Imaginea articolului Isărescu: Privatizarea CFR Marfă, o încercare de a ieşi dintr-un cerc vicios

Isărescu: Privatizarea CFR Marfă, o încercare de a ieşi dintr-un cerc vicios (Imagine: Dumitru Matiu/Mediafax Foto)

"CFR Marfă ar trebui să nu mai aibă pierderi şi mai ales pierderile pe care le are în prezent. Ar trebui şi cred că ar putea, nu cunosc situaţia concretă, să fie mai bine administrată ca societate", a declarat Isărescu.

El a fost întrebat, în cadrul unei conferinţe de presă, dacă potrivit experienţei sale de fost premier consideră că CFR Marfă ar trebui să rămână la stat sau ar fi indicat ca autorităţile să grăbească finalizarea privatizării.

Isărescu a arătat că în cazul marilor monopoluri de stat el vede privatizarea drept o soluţie de a ieşi dintr-un impas sau cerc vicios.

"Au nevoie de investiţii. Statul n-are bani de investiţii. Întreprinderea are pierderi. Pierderile generează o situaţie şi mai dificilă. Cam acesta ar fi scopul. Nu sunt pentru o privatizare a unei societăţi de stat care are şi monopol sau cvasimonopol numai aşa ca s-o privatizăm. Cred eu că nimeni nu cere un asemenea tip de privatizare, ci o încercare de a ieşi dintr-un cerc vicios, iar CFR Marfă este într-un cerc vicios evident", a mai spus guvernatorul BNR.

Privatizarea CFR Marfă este o temă intens dezbătută în ultima perioadă.

Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta au o dispută privind privatizarea companiei, Băsescu cerând ca Ponta să îşi asume responsabilitatea privatizării, iar primul-ministru solicitând avizul CSAT.

CSAT s-a întrunit vineri pentru a discuta despre privatizarea CFR Marfă, dar nu a luat nicio decizie cu privire la trecerea companiei naţionale în proprietatea GFR.

Guvernul a aprobat contractul cu GFR, în 24 iulie, susţinând însă că tranzacţia trebuie aprobată de CSAT. Preşedinţia a comunicat că CSAT nu a avizat niciodată un contract de privatizare după încheierea licitaţiei.

Potrivit Executivului, neformularea unei poziţii a CSAT în cazul contractului se va finaliza prin blocarea privatizării, instituirea unui management privat şi restructurarea companiei.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni că Guvernul ar trebui să desfăşoare toate demersurile pentru a nu bloca privatizarea CFR Marfă, respectiv să publice în Monitorul Oficial hotărârea de Guvern privind compania feroviară şi să nu pună statul în situaţia de a plăti despăgubiri.

Şeful statului a afirmat că, dacă privatizarea CFR Marfă ar fi fost în responsabilitatea sa, de mult ar fi luat decizii, el comentând totodată că "CFR Marfă nu se plimbă între palate, este garat la Palatul Victoria şi se pare că locomotiva nu mai are energie".

Tot luni, Grampet-GFR, grup deţinut de omul de afaceri Gruia Stoica, a transmis un comunicat în care susţine că este ţinta unui atac coordonat din partea unei grupări de interese economice şi mediatice care urmăreşte să decredibilizeze grupul şi să "deraieze" privatizarea CFR Marfă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici