Isărescu: Războiul dintre clienţi şi sistemul bancar, cu acuze reciproce, trebuie să se încheie

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat joi că "războiul" dintre bănci şi clienţi trebuie încheiat, pledând pentru o înţelegere a sistemului bancar într-o perioadă dificilă, de restructurare, în care creditul nu poate "exploda", şi pentru o îndrumare a acestuia de a se apropia de clienţi.

174 afișări
Imaginea articolului Isărescu: Războiul dintre clienţi şi sistemul bancar, cu acuze reciproce, trebuie să se încheie

Isărescu: Războiul dintre clienţi şi sistemul bancar, cu acuze reciproce, trebuie să se încheie (Imagine: Alin Matei/Mediafax Foto)

"Suntem într-o perioadă în care sistemul nostru financiar-bancar traversează o accentuată restructurare. Când te restructurezi bineînţeles că e greu să faci o chirurgie adâncă şi să alergi. N-are cum să explodeze creditul şi nici să crească supernatural, şi asta trebuie privită ca o perioadă de relativă normalitate. Bineînţeles că este o perioadă dificilă, de restructurare, de scoatere în afara bilanţului a creditelor neperformante", a afirmat Isărescu la seminarul "Economia românească între macrostabilitate şi microtensiuni", organizată de Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) la BNR.

El s-a arătat totuşi optimist, pe fondul creşterii înregistrate de creditarea în lei, în contrapartidă cu finanţarea în valută, care s-a redus fără "măsuri administrative".

"Eu sunt pozitiv aici, nu numai pentru că vedem cum creşte creditul în lei, scăpăm de acea povară îngrozitoare cu care am plecat la drum, obsesia pentru valută, încrederea în moneda naţională. Creditul în valută, care ne-a subminat politica monetară, ponderea lui scade fără măsuri administrative, ci pentru că urcă ponderea cealaltă, iar el să rămână acolo unde nu prezintă riscuri", a spus şeful BNR.

Guvernatorul apreciază că sistemul bancar trebuie înţeles pentru perioada "nu uşoară" pe care o traversează şi, de asemenea, îndrumat şi ajutat pentru a se apropia de clienţi.

"Acest război între clienţi şi sistemul bancar, cu acuze reciproce, trebuie pur şi simplu încheiat. Şi băncile trebuie să înţeleagă că au limite în a-şi câştiga venituri din altceva, din comisioane, comisioane care s-au dezvoltat aproape toate, au ajuns la limită. Fără creditare, nu au din ce să trăiască 40 de bănci. Creditare sănătoasă către corporaţii, firme sănătoase, care să ducă la o creştere economică sustenabilă", a punctat Isărescu.

El a aminit cum în trecut a fost finanţat "Dallas"-ul de la Slobozia.

"Eu nu pot să nu vă menţionez acest lucru, că sunt veteran şi ştiu discuţiile cu Dallas-ul de la Slobozia. Am văzut atâtea începuturi tumultoase în 25 de ani, cu gândurile cele mai bune şi care au dus România pe căi greşite, încât nu pot să nu le menţionez", a mai spus guvernatorul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici