Isărescu: Volatilitatea mai mare a cursului, pe fondul situaţiei din Grecia, a avut motive emoţionale

Cursul de schimb euro-leu a înregistrat în ultimele zile o volatilitate mai mare, de circa 1%, în contextul tensiunilor din Grecia, însă nu a fost determinată de ieşiri de capital, ci mai degrabă a avut motive de natură emoţională, apreciază guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

144 afișări
Imaginea articolului Isărescu: Volatilitatea mai mare a cursului, pe fondul situaţiei din Grecia, a avut motive emoţionale

Isărescu:Volatilitatea mai mare a cursului, pe fondul situaţiei din Grecia, a avut motive emoţionale (Imagine: Doru Nica/Mediafax Foto)

"Se consemnează o relativă accentuare a fluctuaţiilor cursului de schimb al leului pe fondul tensiunilor legate de situaţia Greciei şi a volatilităţii de pe pieţele financiare internaţionale", notează BNR în comunicatul extins privind deciziile Consiliului de Administraţie pe probleme de politică monetară.

Isărescu a precizat la briefingul de presă că, de obicei, banca centrală evită să menţioneze în comunicat cum evoluează cursul.

"Dar am văzut această volatilitate mai mare a cursului, mişcări de 4 bani, care altminteri n-ar fi anormale, înseamnă 1%. Mişcări de 1%, de 1 cent, între euro şi dolar se înregistrează la câteva săptămâni, frecvent, însă în cazul leului n-au prea fost. Am văzut că se poate întâmpla şi la noi. Aşa că impactul este. Nu i-am găsit motivaţie, piaţa a fost subţire, nu s-au făcut tranzacţii, nu au ieşit cine ştie ce capitaluri. În consecinţă, definiţia noastră este că această volatilitate, fluctuaţie a avut în special motive emoţionale. Apoi tot singur s-a dus înapoi", a explicat guvernatorul BNR.

El a adăugat că "în ape tulburi se poate şi pescui uşor", astfel că ar putea apărea în momente din acestea un jucător mai mare care vrea să vândă sau altul care să cumpere.

"Aşadar, am considerat de cuviinţă să menţionăm acest lucru în comunicat, că am constatat o mai mare fluctuaţie a cursului leului, ceea ce s-ar putea întâmpla şi în perioada următoare. Alte influenţe nu am observat nici la băncile româneşti cu capital grecesc, au mai fost ceva retrageri (...)", a spus Isărescu, întrebat despre impactul crizei din Grecia din ultimele două zile asupra cursului de schimb şi asupra băncilor româneşti cu capital grecesc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici