Italia ar putea să nu participe la tranşa din septembrie a împrumutului pentru Grecia

Creşterea costurilor de împrumut ale Italiei ar putea determina guvernul să nu participe la următoarea tranşă din finanţarea externă acordată de statele din zona euro Greciei, programată pentru luna septembrie, au declarat pentru Reuters surse oficiale europene.

255 afișări
Imaginea articolului Italia ar putea să nu participe la tranşa din septembrie a împrumutului pentru Grecia

Italia ar putea să nu participe la tranşa din septembrie a împrumutului pentru Grecia (Imagine: Shutterstock)

Într-o conferinţă cu oficiali din zona euro din domeniul finanţelor susţinută joi, în care s-a discutat despre următoarea tranşă pentru statul elen, guvernul italian a anunţat că ar putea face uz de opţiunea de "step-out" (ieşire pentru scurt timp) în septembrie dacă propriile costuri de împrumut vor depăşi dobânzile finanţării acordate Greciei.

"Nu au luat încă o decizie", a declarat o sursă europeană apropiată discuţiilor.

Costurile de împrumut ale Italiei au crescut la o emisiune de obligaţiuni derulată joi, din cauza temerilor investitorilor privind criza datoriilor de stat din zona euro şi impasul politic din SUA pe tema deficitului bugetar şi plafonului datoriei de stat.

Potrivit acordului de asistenţă externă pentru Grecia, o ţară din zona euro ale cărei costuri de împrumut sunt mai ridicate decât dobânda finanţării externe acordate statului elen poate să opteze să nu participe la una sau mai multe plăţi, sau să ceară compensaţie de la celelalte guverne participante pentru a nu ieşi în pierdere. În ambele cazuri, celalalte ţări din zona euro trebuie să acopere diferenţele.

"Nu este o întrebare care are nevoie de un răspuns chiar acum. Trebuie să vedem care vor fi costurile de finanţare la momentul plăţii tranşei. Este o problemă potenţială, nu una reală", a adăugat sursa citată.

Un alt oficial european apropiat discuţiilor a confirmat că Italia ia în calcul neparticiparea la următoarea tranşă, în funcţie de costurile de finanţare.

Următoarea tranşă pentru Grecia, programată pentru septembrie, este în valoare de 8 miliarde euro, 5,8 miliarde euro din partea guvernelor din zona euro şi 2,2 miliarde euro de la Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Liderii zonei euro au decis joia trecută ca următoarea tranşă din împrumutul pentru Grecia va fi gestionată de Fondul European pentru Stabilitate Financiară (EFSF). Anterior, conform acordului încheiat anul trecut cu Grecia, ajutorul acordat de partenerii din zona euro era sub formă de împrumuturi bilaterale.

Dificultatea organizării unui nou program de finanţare pentru Grecia într-un timp atât de scurt, până la tranşa din septembrie, ar putea impune însă ca plata să fie făcută tot prin împrumuturi bilaterale, întârziind intervenţia EFSF până la următoarea scadenţă.

Pentru a organiza un plan de finanţare a Greciei prin EFSF, liderii zonei euro trebuie să cunoască mărimea şi structura schimburilor de obligaţiuni care urmează să fie oferite de statul elen creditorilor privaţi până la începutul lunii septembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici