Italia pregăteşte relaxarea fiscalităţii pentru stimularea economiei, în special în infrastructură

Premierul italian Mario Monti vrea să introducă deduceri de taxe şi alte măsuri fiscale pentru a stimula economia încurajând firmele şi companiile să realizeze investiţii şi să facă angajări, după 18 luni de măsuri de austeritate care au contribuit la adâncirea recesiunii.

213 afișări
Imaginea articolului Italia pregăteşte relaxarea fiscalităţii pentru stimularea economiei, în special în infrastructură

Mario Monti, premierul Italiei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Executivul de la Roma discută vineri mai multe propuneri privind un plan de revigorare a economiei, aflată în cea de-a patra rundă de recesiune din ultimii 11 ani, transmite Bloomberg.

Declinul economic s-a adâncit în timpul guvernării Monti, după ce premierul a fost constrâns de turbulenţele de pe pieţele europene să introducă măsuri de austeritate.

Ministerul Economiei face presiuni în Cabinet pentru deduceri de taxe de până la 50 miliarde euro pe parcursul următorilor opt ani în domeniul infrastructurii, în timp ce ministerul Muncii a propus beneficii fiscale pentru companiile care investesc în forţa de muncă.

Monti se pregăteşte, astfel, să schimbe aria de focalizare a politicilor economice şi fiscale de la austeritate la creştere economică. După ce a preluat puterea de al Silvio Berlusconi în noiembrie 2011, Cabinetul Monti a redus deficitul bugetar şi costurile de finanţare ale statului, printr-un program de austeritate care a presupus, ca principale măsuri, creşterea taxelor pe combustibil, proprietăţi şi produse de lux.

Cu o recesiune tot mai dură şi un şomaj la maximul ultimilor 13 ani, Monti vrea acum să relaxeze fiscalitatea pentru a stimula economia.

Între timp, liderul de la Roma îşi continuă campania diplomatică în zona euro, unde încearcă să intermedieze un acord între liderii europeni privind măsuri care să reducă dobânzile suportate de guvernele din sudul continentului, aflate în dificultate.

Monti se va întâlni săptămâna vitioare la Berlin cu cancelarul german Angela Merkel, principalul promotor al disciplinei fiscale în UE. Principalii aliaţi al lui Monti sunt premierul spaniol Mariano Rajoy şi preşedintele francez Francois Hollande, care insistă pentru măsuri de stimulare a creşterii economice şi reducere a dobânzilor la nivelul zonei euro.

Printre propunerile discutate vineri de guvernul italian se numără eliminarea TVA pentru proiectele mari de infrastructură, precum construcţia de autostrăzi sau porturi maritime. Oficialii ministerului Economiei estimează că astfel de reduceri de taxe ar putea încuraja în următorii opt ani investiţii în valoare de 300 miliarde euro. Principala organizaţie patronală din industria italiană, Confindustria, se numără printre susţinătorii planului.

De asemenea, miniştrii vor să introducă măsuri de sprijinire a afacerilor aflate la început de drum şi de promovare a destinaţiilor turistice din Italia, potrivit La Stampa, care nu a precizat sursa informaţiilor.

Totodată, Trezoreria a prezentat un plan de reducere a datoriei de stat cu până la 20 miliarde euro pe an prin vânzarea de active ale statului.

Datoria de stat a Italiei este cea mai mare din UE ca valoare şi a doua ca procent din Produsul Intern Brut. Italia are datorii de peste 1.900 miliarde euro, reprezentând mai mult de 120% din PIB.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici