Italia salvează patru bănci mici şi mijlocii, într-un plan finanţat privat, de 3,6 miliarde euro

Guvernul Italiei a aprobat un plan de salvare a patru bănci mici şi mijlocii, în valoare de 3,6 miliarde de euro, finanţat privat, în care au fost aplicate noile reguli europene referitoare la instituţiile financiare aflate în dificultate, relatează MarketWatch.

365 afișări
Imaginea articolului Italia salvează patru bănci mici şi mijlocii, într-un plan finanţat privat, de 3,6 miliarde euro

Italia salvează patru bănci mici şi mijlocii, într-un plan finanţat privat, de 3,6 miliarde euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit planului aprobat duminică de guvernul premierului Matteo Renzi, vor fi înfiinţate patru bănci "bune" şi una "rea", în locul Cassa di risparmio di Ferrara, Banca delle Marche, Banca popolare dell'Etruria e del Lazio şi Cassa di risparmio della Provincia di Chieti.

Fiecare dintre cele patru bănci "bune" vor prelua activele sănătoase ale fostelor instituţii financiare, iar banca "rea" va include creditele neperformante ale acestora.

Planul a fost adoptat după o lungă perioadă în care autorităţile italiene au încercat să redreseze băncile respective şi au înlocuit conducerile.

Guvernul şi Banca Italiei se folosesc de noile reguli europene pentru a rezolva problemele de la băncile respective, care au fost grav afectate de creşterea semnificativă a creditelor neperformante şi de lipsa de capital pentru absorbirea pierderilor.

Pierderile celor patru bănci au fost deja asbsorbite parţial de către acţionari şi o parte din deţinătorii de obligaţiuni emise de aceste instituţii financiare, în conformitate cu legea europeană referitoare la redresarea şi salvarea băncilor.

Cele patru bănci bune vor fi recapitalizate de un fond finanţat de instituţiile financiare italiene, numit Fondul de Salvare, pentru creşterea capitalului acestora la un nivel echivalent cu 9% din activele ponderate în funcţie de risc.

UniCredit, Intesa Sanpaolo şi UBI Banca vor împrumuta Fondul de Salvare cu capitalul iniţial necesar funcţionării acestuia, a precizat Banca Italiei.

Noile bănci "bune" vor fi vândute cât mai repede posibil, celor mai potrivitiţi ofertanţi, potrivit băncii centrale.

Banca rea va reuni credite neperformante cu o valoare nominală de 8,5 miliarde de euro, a căror valoare a fost revizuită în scădere cu 1,5 miliarde de euro. Creditele respective vor fi fie vândute fie restructurate pentru recuperarea cel puţin parţială a banilor.

Fondul de salvare va plăti 1,7 miliarde de euro pentru acoperirea pierderilor celor patru bănci, iar suma va fi recuperată doar în mică parte.

Ulterior, Fondul va aloca alte 1,8 miliarde de euro pentru recapitalizarea băncilor bune, sumă care ar putea fi recuperată după vânzarea instituţiilor financiare.

Fondul va aloca 140 de milioane de euro pentru funcţionarea băncii "rele".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici