Italia şi Germania vor să aprobe simultan pactul fiscal şi Mecanismul European de Stabilitate

Italia şi Germania vor să aprobe simultan, în parlamentele naţionale, tratatul bugetar european şi Mecanismul European de Stabilitate (ESM), a declarat luni un parlamentar italian, confirmând informaţii din La Repubblica.

103 afișări
Imaginea articolului Italia şi Germania vor să aprobe simultan pactul fiscal şi Mecanismul European de Stabilitate

Italia şi Germania vor să aprobe simultan pactul fiscal şi Mecanismul European de Stabilitate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Este adevărat. Este un proiect al premierului Mario Monti şi al cancelarului Angela Merkel", a declarat preşedintele comisiei pentru afaceri externe din Senatul italian, Lamberto Dini.

Guvernul german şi cel italian au refuzat în schimb să comenteze informaţiile publicate de La Repubblica.

"Este prevăzută prezenţa unui număr mic de parlamentari italieni în Bundestag, camera inferioară a Parlamentului german, în timpul votului, ca şi a unor parlamentari germani în legislativul de la Roma, la a doua lectură a proiectelor", a arătat Dini.

La Repubblica a relatat despre un plan secret între Monti şi Merkel şi a indicat că ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schauble, va fi audiat de către comisia de afaceri externe a Senatului italian.

Ministrul italian pentru Afaceri Europene, Enzo Moavero, şi Vittorio Grilli, secretar de stat în Ministerul Economiei şi Finanţelor, vor fi la rândul lor primiţi în Parlamentul german.

Obiectivul celor două state este ratificarea simultană a tratatului fiscal şi a ESM înainte de începutul verii.

Mario Monti şi Angela Merkel vor asista împreună la ratificări şi vor publica "o declaraţie solemnă" privind viitorul Europei.

Potrivit La Repubblica, această alianţă poate fi interpretată ca o ambiţie a Romei de a substitui Parisul ca partener privilegiat al Berlinului, în cazul unei victorii a socialistului Francois Hollande în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale care vor avea loc duminica viitoare în Franţa.

Foarte ataşată austerităţii, Merkel este îngrijorată de intenţia declarată a lui Hollande de renegociere a pactului bugetar, adoptat după mai multe luni de negocieri între partenerii europeni.

Ideea de a corela planurile de austeritate cu măsuri de stimulare a creşterii economice are tot mai mulţi susţinători în Europa.

În acest context, un alt obiectiv al lui Monti va fi să convingă Germania să accepte anumite măsuri în favoarea creşterii economice.

Monti va pleda pentru susţinerea investiţiilor, care să nu fie incluse în calculul deficitului bugetar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici