Ivan, Actavis: România a rămas o piaţă atractivă prin numărul de locuitori. Nu mai este suficient

România a rămas o piaţă atractivă pentru investori doar prin numărul de locuitori, ceea ce nu mai este suficient, iar în condiţiile în care clawback-ul şi consumul redus se vor menţine, nu vor dispărea numai medicamente, ci şi companii, spune Dan Ivan, directorul general al Actavis România.

294 afișări
Imaginea articolului Ivan, Actavis: România a rămas o piaţă atractivă prin numărul de locuitori. Nu mai este suficient

Ivan, Actavis: România a rămas o piaţă atractivă prin numărul de locuitori. Nu mai este suficient (Imagine: Shutterstock)

"Este o piaţă care are 20 milioane de locuitori, dar până una alta numai asta ne-a rămas în faţa celor care decid investiţii. Piaţa este văzută realist, iar realitate nu este formidabilă, este că avem un consum per capita extrem de jos. Vorbim despre numărul de farmacii, fără să pledez pentru mai puţine sau mai multe, dar ceea ce contează este consumul per capita, care este la limita de jos europeană. Se adaugă termene încă mari de plată şi un clawback împovător pentru o companie de generice. Probabil dacă vom continua cu price erosion (scăderea preţului - n.r.) şi clawback la acelaşi nivel, vom vedea produse, dacă nu companii dispărând", a declarat pentru MEDIAFAX Dan Ivan, care conduce reprezentanţa din România a grupului farmaceutic Actavis, cu afaceri de 15 miliarde dolari la nivel mondial.

El a explicat că este necesară o suplimentare a bugetului sănătăţii, iar ministerul să găsească şi alte soluţii pentru finanţare.

"Din bugetul sănătăţii astăzi, de 5 miliarde euro, asigurările plătite de angajat şi angajator aduc 75%, statul vine cu aproape 1 miliard euro şi mai vin producătorii, prin clawback, cu 250 milioane euro. Dacă rămânem la acest nivel, şi cum salariul românului nu poate să crească cu 100% într-un an, pentru că practic asta ar fi următoarea treaptă de consum, atunci singura soluţie este să găseşti alte surse de finanţare. Dar cum statul nu poate veni cu foarte mulţi bani, trebuie găsit un asigurător privat pentru cronici. Astăzi există doar asigurători pentru servicii: consulturi, operaţii. Probabil că este singura soluţie", a explicat Ivan.

Totodată, el arată că România are o mare problemă şi cu adresabilitatea pacienţilor, în principal a celor din zona rurală.

"Bolnavul de la ţară nu are un medic foarte apropiat geografic căruia să i se adreseze, hemoragia de medici continuă şi nu există niciun fel de măsură care să-i reţină", a menţionat Ivan, care arată că şi comunităţile ar putea să susţină salariul unui medic, aşa cum sunt construite şi case pentru preoţi.

În ceea ce priveşte evoluţia pieţei farmaceutice, Ivan spune că aceasta va creşte în valoare ca urmare a actualizării listei de medicamente compensate, dar această creştere va duce şi la majorarea clawback, ceea ce va afecta companiile de profil.

"Piaţa ar putea creşte în valoare din cauza listei de compensate. Dacă se va întâmpla aşa, se va răsfrânge asupra tuturor, şi este greu pentru o companie ca noi, care nu avem produse pe listă, şi va trebui să compensăm cu o creştere. Întâmplător noi creştem, dar pentru alte companii, care stau pe loc, este mai greu. Este logic să ai o listă de compensate updatată, dar cu medicamente introduse de-a valma după atâţia ani, impactul se va duce în clawback sau statul va trebui să vină cu bani. Dar nu cred că se va mai modifica clawback", a conchis Ivan.

În România, Actavis a cumpărat în 2006 fabrica de medicamente oncologice Sindan, pentru 150 milioane euro. În 2012, grupul Actavis a fost achiziţionat de americanii de la Watson într-o tranzacţie de 4,25 miliarde euro şi a format cel de-al treilea mare producător de medicamente generice la nivel mondial. După finalizarea achiziţiei, grupul a luat numele de Actavis. Ulterior, au mai fost achiziţionaţi producătorii Warner Chilcott (8,5 miliarde dolari) şi Forest Laboratories (28 miliarde dolari).

În prezent, grupul are 30 de fabrici, este prezent pe 60 de pieţe şi are un portofoliul de 1.000 de medicamente generice şi originale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici