Japonia riscă să intre în incapacitate de plată dacă nu controlează datoria publică

Japonia riscă să intre în incapacitate de plată dacă nu reuşeşte să controleze creşterea datoriei publice, care a ajuns la un nivel "uriaş", a avertizat noul premier nipon, Naoto Kan.

33 afișări
Imaginea articolului Japonia riscă să intre în incapacitate de plată dacă nu controlează datoria publică

Premierul Japoniei Naoto Kan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Kan a preluat funcţia după ce premierul anterior a demisionat. El a făcut din reducerea gradului de îndatorare o prioritate pentru guvern, în contextul îngrijorărilor pieţelor financiare în legătură cu datoriile suverane din mai multe state dezvoltate.

Japonia are o datorie publică echivalentă cu dublul Produsului Intern Brut.

"Nu putem proteja finanţele publice, care depind în principal de emisiunile de obligaţiuni. După cum putem înţelege din confuzia din zona euro, poate să apară riscul intrării în incapacitate de plată în cazul în care creşterea datoriei publice este ignorată, iar încrederea investitorilor se pierde", a declarat Kan.

Ministrul Strategiei, Satoshi Arai, a afirmat că guvernul intenţionează să pună la punct curând un program pe termen mediu şi lung pentru reducerea deficitului. Totodată, premierul pledează pentru organizarea unor dezbateri asupra unui proiect de creştere a TVA în scopul finanţării cheltuielilor sociale în creştere din cauza îmbătrânirii populaţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici