Jeffrey Franks este optimist că Guvernul va implementa măsurile asumate

Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, este optimist că Guvernul va reuşi să implementeze măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare asumate cu instituţia financiară, spunând că nu i-a văzut niciodată pe preşedintele Traian Băsescu şi pe premierul Emil Boc atât de angajaţi într-o acţiune.

17 afișări
Imaginea articolului Jeffrey Franks este optimist că Guvernul va implementa măsurile asumate

Jeffrey Franks este optimist că Guvernul va implementa măsurile asumate (Imagine: Daniel Mihailescu/Mediafax Foto)

"Nu i-am văzut niciodată pe preşedintele Traian Băsescu şi pe premierul Emil Boc atât de angajaţi într-o acţiune. Văd cu certitudine un angajament foarte, foarte puternic din partea lor", a declarat Franks pentru MEDIAFAX, menţionând că este optimist că Guvernul va merge mai departe cu programul.

Potrivit reprezentantului FMI, măsurile asumate de Guvern pentru reducerea cheltuielilor bugetare, printre care scăderea drastică a salariilor, cu 25%, şi cu 15% a pensiilor, vor fi suficiente pentru a închide decalajul care s-a creat la nivel bugetar.

"Vreau să fiu foarte clar, calculele noastre sugerează că dacă ei (Guvernul - n.r.) implementează ceea ce s-au angajat, va fi suficient pentru a închide decalajul bugetar creat, dar vor face şi un serviciu substanţial României prin reducerea incertitudinilor şi vor ajuta la izolarea ţării de şocuri venite din regiune", a spus Franks.

O delegaţie din partea instituţiilor financiare internaţionale s-a aflat în perioada 27 aprilie-9 mai la Bucureşti pentru cea de-a patra evaluare a derulării programului economic convenit în cadrul acordurilor de împrumut extern.

În urma negocierilor, partea română s-a angajat faţă de partenerii externi la măsuri de reducere drastică a cheltuielilor bugetare şi urmează să reducă fondul de salarii al sectorului public cu 25%, pensiile cu 15%, să restrângă semnificativ programele şi ajutoarele sociale şi să taie masiv subvenţiile de stat.

România are în derulare un program de împrumuturi externe în valoare de 20 miliarde euro de la FMI, Uniunea Europeană, Banca Mondială şi BERD, condiţionat printr-o serie de obiective economice, fiind vizată în principal reducerea deficitului bugetar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici