JPMorgan: Grecia va organiza probabil alegeri anticipate, care vor fi câştigate de stânga radicală

Grecia va organiza, probabil, alegeri parlamentare anticipate până în luna martie a anului viitor, urmând ca acestea să fie câştigate de stânga radicală, Syriza, partid de opoziţie care a afirmat în mod repetat că nu acceptă măsurile de austeritate cerute de zona euro şi FMI, potrivit JPMorgan.

103 afișări
Imaginea articolului JPMorgan: Grecia va organiza probabil alegeri anticipate, care vor fi câştigate de stânga radicală

JPMorgan: Grecia va organiza probabil algeri anticipate, care vor fi câştigate de stânga radicală (Imagine: Shutterstock)

Analiştii băncii americane consideră că există o probabilitate de 70% pentru organizarea alegerilor anticipate înainte de luna martie, iar scenariul de bază este ca scrutinul să fie organizat în a doua jumătate a acestui an, potrivit portalului elen GreekReporter.

Următoarele alegeri parlamentare ar trebui să se desfăşoare în mod normal în 2016, când expiră mandatul actualului parlament, ales în 2012.

"Grecia ar putea intra într-o campanie electorală prelungită, cu o atenţie redusă asupra acordului de reforme cu creditorii externi", se arată în raportul JPMorgan. Syriza conduce în sondaje şi va câştiga probabil alegerile, dar nu este sigur că va reuşi să formeze guvernul, notează analiştii băncii.

În cazul în care Syriza va câştiga, ar putea adopta o poziţie inflexibilă în privinţa negocierilor cu troica creditorilor externi - Comisia Europeană, FMI şi Banca Centrală Europeană.

Grecia a convenit două pachete de împrumuturi externe cu zona euro şi FMI începând din 2010, după ce statul elen a pierdut accesul la finanţare la dobânzi sustenabile de pe piaţa internaţională, din cauza îndatorării ridicate.

Împrumuturile au fost condiţionate de măsuri dure de austeritate, precum reduceri de salarii, concederi şi restrângerea cheltuielilor, dar şi de reforme economice şi privatizări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici