Kazahstanul este pregătit să participe la Nabucco

Kazahstanul este pregătit să se alăture proiectului Nabucco, dar Uniunea Europeană (UE) trebuie să facă mai mult pentru a face posibilă colaborarea, a declarat, duminică, preşedintele ţării, Nursultan Nazarbaiev, într-o conferinţă organizată după vizita cancelarului german, Angela Merkel.

24 afișări
Imaginea articolului Kazahstanul este pregătit să participe la Nabucco

Kazahstanul este pregătit să participe la Nabucco (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Kazahstanul nu a fost niciodată împotriva Nabucco, problema este că în Europa se vorbeşte mult despre Nabucco dar, în realitate, se face puţin", a spus Nazarbaiev, citat de RIA Novosti

Pentru participarea Kazahstanului la Nabucco este necesar un gazoduct pe sub Marea Caspică sau măcar facilităţi de lichefiere, a adăugat el.

"Nimic nu se face de nicio parte, decât discuţii. Uniunea Europeană ar putea lucra mai activ", a spus el.

Statul vecin Turkmenistan este de asemenea dispus să participe în proiectul european dar are aceleaşi probleme.

Platoul continental al Kazahstanului la Marea Caspică are zăcăminte de gaze naturale estimate la 3.300 de miliarde de metri cubi, iar producţia ţării pentru anul acesta este estimată la 45 de miliarde de metri cubi.

Proiectul Nabucco, evaluat la 7,9 miliarde de euro, prevede construirea unui gazoduct cu o capacitate anuală de 31 de miliarde de metri cubi. Obiectivul gazoductului este facilitarea importului direct de gaze naturale din regiunea Caspică şi Asia Centrală, pe ruta Turcia - Bulgaria - România - Ungaria - Austria. România participă la proiect prin intermediul Transgaz, alături de grupul austriac OMV, acţionarul majoritar al Petrom, de MOL Ungaria, Bulgargaz Bulgaria, BOTAS Turcia şi RWE. Primele livrări ar urma să fie efectuate în 2014.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici