Kommersant: România ar putea înlocui Bulgaria pe traseul South Stream

Neînţelegerile dintre guvernul bulgar şi Gazprom privind proiectul South Stream ar putea introduce România pe traseul gazoductului în locul Bulgariei, deşi o astfel de decizie ar creşte costurile proiectului, potrivit ziarului Kommersant, preluat de Focus News.

270 afișări
Imaginea articolului Kommersant: România ar putea înlocui Bulgaria pe traseul South Stream

Kommersant: România ar putea înlocui Bulgaria pe traseul South Stream (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Bulgaria şi Gazprom nu se înţeleg pe tema tarifelor de tranzit al gazelor propuse de grupul rus.

Totodată, partea bulgară se arată îngrijorată privind profitabilitatea proiectului, deşi Gazprom a promis Sofiei un preţ cu 11% mai redus al gazului transportat prin South Stream, potrivit sursei citate.

Astfel, dacă cele două părţi nu se vor înţelege, Bulgaria ar putea fi înlocuită de România pe traseul gazoductului, deşi o astfel de decizie ar creşte preţul proiectului, notează Kommersant.

Ministrul bulgar al economiei, Delian Dobrev, a declarat luni că Sofia ar putea amâna semnarea acordului pentru începerea lucrărilor de construcţie a South Stream până la 15 noiembrie, termenul limită impus Gazprom de către preşedintele rus Vladimir Putin. Lucrările ar trebui să înceapă în luna decembrie.

Dobrev a afirmat că negocierile continuă, însă Bulgaria nu este pregătită să semneze acordul din moment ce Rusia a stabilit noi condiţii în privinţa finanţării South Stream înainte de a accepta oficial reducerea preţului la gaze.

Proiectul South Stream vizează asigurarea exporturilor de gaze ruseşti către Europa ocolind Ucraina. Gazoductul ar trebui să transporte anual 63 miliarde metri cubi de gaze, începând din 2015.

South Stream este dezvoltat de Gazprom, în consorţiu cu Eni (Italia), EDF (Franţa) şi Wintershall (Germania). Proiectul patronat de Gazprom este considerat principalul concurent al Nabucco pe coridorul sudic de alimentare cu gaze a UE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici