Kommersant: South Stream înghite Nabucco prin atragerea RWE

Gazprom intenţionează să facă din Nabucco un concurent mai slab, prin atragerea grupului de utilităţi RWE, partener strategic al acestui gazoduct, în proiectul concurent South Stream, potrivit publicaţiei ruseşti Kommersant, transmite Novinite.

36 afișări
Imaginea articolului Kommersant: South Stream înghite Nabucco prin atragerea RWE

Kommersant: South Stream înghite Nabucco prin atragerea RWE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Cu cât numărul de participanţi la South Stream va fi mai mare, cu atât mai slab va fi rivalul său (Nabucco n.r.)", se arată în articolul Kommersant intitulat "South Stream înghite Nabucco din interior".

Articolul a fost publicat după ce publicaţia germană Handelsblatt a relatat că Gazprom a propus RWE să se alăture proiectului de construcţie a gazoductului South Stream.

Kommersant comentează că Uniunea Europeană este încă oarbă la riscul prăbuşirii Nabucco, dar că iniţiativa Gazprom ar putea fi primul pas spre unificarea celor două proiecte.

RWE este un jucător important în proiectul Nabucco, având în vedere că va fi unul dintre consumatorii importanţi de gaze care vor fi livrate prin această conductă.

Premierul rus Vladimir Putin a sesizat că activităţile legate de Nabucco se intensifică şi încearcă să le blocheze, consideră Mihail Korcemkin, analist la East European Gas Analysis.

Alţi analişti sunt de părere că dacă RWE va decide să abandoneze Nabucco şi să se alăture South Stream, acest fapt ar putea fi sfârşitul proiectului susţinut de UE.

South Stream este un proiect mixt susţinut de Gazprom şi grupul italian Eni şi va transporta gaze spre Europa pe sub Marea Neagră şi prin intermediul Bulgariei. Gazoductul, care urmează să fie finalizat în 2015, va avea o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi de gaze pe an.

Serbia, Ungaria, Slovenia, Bulgaria, Grecia, Italia şi Croaţia au semnat deja acorduri de participare la proiect.

Nabucco ar urma să transporte gaze din regiunea Mării Caspice spre Europa, ocolind Rusia.

Partenerii Nabucco sunt Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), Botas (Turcia), MOL (Ungaria), OMV (Austria), Transgaz (România) şi RWE (Germania).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici