Konieczny: Fondul Proprietatea intenţionează să se listeze la Londra până la începutul lunii mai

Fondul Proprietatea (FP) intenţionează să se listeze secundar pe bursa de la Londra până la începutului lunii mai, a declarat managerul fondului Greg Konieczny, care estimează că operaţiunea va duce la extinderea considerabilă a bazei de investitori, relatează Wall Street Journal.

146 afișări
Imaginea articolului Konieczny: Fondul Proprietatea intenţionează să se listeze la Londra până la începutul lunii mai

Grzegorz Konieczny, managerul Fondului Proprietatea (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Listarea secundară a fondului administrat de Franklin Templeton Investment Management a fost anunţată încă din aprilie anul trecut, însă nu a putut fi pusă în practică întrucât FP, care intenţionează să se listeze la Londra prin intermediul titlurilor de interes, are nevoie de aprobarea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

ASF va dezbate miercuri, 8 aprilie, norma privind listarea unei companii tranzacţionate la bursă în România pe o piaţă dintr-un alt stat UE prin intermediul titlurilor de interes, potrivit unui anunţ al autorităţii de reglementare.

Cu o capitalizare de peste 10,4 miliarde de lei (2,36 miliarde euro), Fondul Proprietatea este unul dintre cei mai mari emitenţi de la bursa din Bucureşti. Aproape jumătate din acţiunile aflate în portofoliu sunt plasate în companii tranzacţionate la bursă.

Evoluţia acţiunilor fondului pe bursa de la Bucureşti a fost spectaculoasă, în condiţiile în care de la listare, din ianuarie 2011, şi până la finalul anului trecut, au crescut de peste două ori în valoare, notează Wall Street Journal.

Cu toate acestea, cotaţiile s-au încăpăţânat să rămână sub nivelul la care sunt evaluate activele fondului. Deşi discountul la care sunt tranzacţionate acţiunile s-a redus la 27% de la circa 40% la finele anului 2010, preţul de piaţă este încă mult sub valoarea activului net al Fondului.

Prin listarea de la Londra, administratorul Fondului Proprietatea speră să atragă mai mulţi investitori şi să urce preţul de tranzacţionare.

De altfel, lărgirea bazei de investitori reprezintă o preocupare principală şi pentru operatorul bursei de la Bucureşti.

Directorul general al BVB, Ludwik Sobolewski, a declarat săptămâna trecută în cadrul unei întâlniri cu investitorii la New York că obiectivele bursei sunt atragerea de noi investitori instituţionali şi trecerea de la un statut de piaţă de frontieră la cel de piaţă emergentă.

"Pentru România, obţinerea statutului de piaţă emergentă va duce la creşterea semnificativă a intrărilor de capital şi a investiţiilor pe piaţa locală", a spus Sobolewski pentru Wall Street Journal.

Fondul Proprietatea este o societate de investiţii de tip închis, înfiinţată în 2005 pentru despăgubirea persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi sunt imposibil de retrocedat în natură.

Cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea este firma de brokeraj Manchester Securities Corp, controlată de fondul american de hedging Elliott Associates, cu o participaţie de 15,86%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici