Korodi cere CE să facă plăţile aferente POS Mediu, care au întârzieri

Ministrul Mediului Attila Korodi a cerut sprijinul Comisiei Europene pentru efectuarea plăţilor de rambursare aferente POS Mediu, aflate în autorizare şi care înregistrează întârzieri, în valoare de 200 milioane de euro.

101 afișări
Imaginea articolului Korodi cere CE să facă plăţile aferente POS Mediu, care au întârzieri

Attila Korodi (Imagine: Eduard Andrei/Mediafax Foto)

Korodi i-a transmis miercuri o scrisoare lui Walter Deffaa, directorul general al DG REGIO, prin care solicită sprijinul Comisiei Europene pentru efectuarea plăţilor pentru cererile de rambursare aferente POS Mediu, aflate în autorizare la nivelul Comisiei Europene, ce au o valoare totală de aproximativ 200 milioane de euro.

Solicitarea ministrului Attila Korodi a fost transmisă în contextul în care Comisia Europeană întârzie plăţile către România, unele solicitări de plată fiind transmise cu aproape două luni în urmă.

"Principala preocupare pe care o avem, până la sfârşitul acestui an, este aceea de a accelera proiectele aflate în implementare, care întâmpină numeroase piedici, în special din cauza faptului că unii contractori se confruntă cu situaţii de incapacitate de plată, insolvenţă sau chiar faliment", se arată în scrisoarea transmisă de ministru.

În acelaşi context, documentul explică măsurile luate la nivelul Ministerului Mediului pentru a micşora timpul de procesare a plăţii către beneficiari, fără ca acest lucru să afecteze sistemul de monitorizare şi control.

Pentru Programul Operational Sectorial de Mediu, în cursul anului 2014, Comisia Europeană a transferat până în prezent României suma de 451 milioane de euro, la care se adaugă suma de 200,7 milioane euro în procesare la nivelul Comisiei Europene, pentru care a solicitat urgentarea transferului, respectiv 80 milioane de euro în procesare la nivelul Autorităţii de Certificare şi Plată şi al Autorităţii de Management.

În prezent, rata de absorbţie pentru POS Mediu a depăşit 40 la sută.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici