La 20 de ani de la introducerea monedei unice, zona euro este în regres faţă de SUA din perspectiva evoluţiei PIB/locuitor

  • O analiză din perspectiva evoluţiei PIB/locuitor la paritatea puterii de cumpărare, efectuată de Banca Transilvania, evidenţiază un regres în zona euro, cel puţin raportat la dinamica din SUA pe parcursul ultimelor decenii.
  • Analiza vine la 20 de ani de la introducerea fizică a monedei euro.
679 afișări
Imaginea articolului La 20 de ani de la introducerea monedei unice, zona euro este în regres faţă de SUA din perspectiva evoluţiei PIB/locuitor

Acest prim bilanţ a luat în considerare indicatori precum PIB/locuitor la paritatea puterii de cumpărare (unul dintre cei mai utilizaţi pentru a măsura procesul de dezvoltare economică), evoluţia ritmului de creştere şi dinamica investiţiilor productive din cele două blocuri economice ale lumii, notează Andrei Rădulescu, Director Analiză Macroeconomică, Banca Transilvania

Astfel, PIB/locuitor la paritatea puterii de cumpărare din zona euro se situa la doar 70,4% din nivelul înregistrat în SUA în anul pandemic 2020, în scădere semnificativă comparativ cu evoluţiile de la începutul anilor 2000 (peste 86%).

Această deteriorare a nivelului de dezvoltare din zona euro comparativ cu evoluţia din SUA a fost mai pronunţată în perioada de după incidenţa Marii Recesiuni, un şoc economico-financiar simetric, cu implicaţii asimetrice.

Astfel, PIB/locuitor din zona euro ca procent din nivelul din SUA s-a diminuat de la 82,6% în anul 2006 la 75,6% în 2013, anul în care Uniunea Monetară Europeană a iniţiat ciclului economic post-criză.

Totodată, impactul pandemiei a fost mai sever în zona euro comparativ cu evoluţia din SUA – PIB/locuitor la paritatea puterii de cumpărare din zona euro (ca procent din nivelul din SUA) a scăzut de la 71,6% în 2019 la 70,4% în 2020.

Evoluţia nefavorabilă a proceselor de creştere şi dezvoltare din zona euro din perspectiva analizei comparative cu SUA a fost determinată, în principal, de climatul investiţional. Astfel, investiţiile productive din zona euro au evoluat la un ritm inferior celui înregistrat în SUA pe parcursul ultimelor decenii.

Baza acestei evoluţii a fost discontinuitatea măsurilor în direcţia aprofundării procesului de convergenţă economică europeană şi de generare de capacitate de rezistenţă la şocuri.

Pe de altă parte, implementarea Noii Guvernanţe Economice Europene la nivel de regiune începând cu anul 2012 a fost incompletă, iar pilonii acesteia nu au fost definitivaţi nici până în prezent (în special Uniunea Bancară şi Uniunea Pieţelor de Capital).

La finalul acestui prim bilanţ al evoluţiilor din zona euro la aniversarea a 20 de ani de la introducerea fizică a monedei unice europene atragem atenţia cu privire rolul important al programelor lansate de Uniunea Europeană după incidenţa pandemiei
coronavirus (cea mai severă criză sanitară la nivel mondial din ultimul secol) (Next Generation şi cadrul financiar multianual) în redinamizarea proceselor de convergenţă şi dezvoltare economică, inclusiv prin susţinerea tranziţiei spre un nou model economic, axat de digitalizare, energie verde şi rezistenţă la incidenţa şocurilor (endogene şi exogene).

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici