Uniunea Europeană vrea să dea bani, dar nu are cui. La ce ar trebui să renunţe România pentru a primi 30 de miliarde de euro

  • Comisia Europeană nu va acorda banii din fondul european de relansare fără reforme
  • Niciunul dintre planurile trimise până acum nu îndeplineşte criteriile, conform Reuters
  • Pentru a primi 30 de miliarde de euro, este posibil ca România să renunţe la mine
6512 afișări
Imaginea articolului Uniunea Europeană vrea să dea bani, dar nu are cui. La ce ar trebui să renunţe România pentru a primi 30 de miliarde de euro

România stă cu mâna întinsă la Uniunea Europeană. Suntem la mâna Comisiei dacă vrem relansare economică. Conform Reuters, niciunul din planurile trimise până acum nu este pe placul Comisiei Europene.

Români a redactat Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, a trimis un teaser, iar Comisia a strâmbat din nas. Barna spune că planul nou este în lucru şi că cei din Comisie au schimbat nişte reguli pe ultima sută de metri. Deadline-ul este în aprilie.

„Aceste consultări vor dura până la finalul lunii martie, când vom avea programul aprobat, care să fie transmis Comisiei Europene.Trebuie să fie propuse proiecte care până la finalul lui 2022 să poată fi contractate şi până la finalul lui 2026 să fie finalizate”, a declarat Dan Barna, vicepremier.

Nu este atât de simplu să redactezi proiecte care să îndeplinească toate condiţiile. Cele 30 de miliarde ar fi destinate protecţiei pentru mediu şi domeniului digital. Pentru România asta înseamnă sacrificii, spune Iulian Anghel, jurnalist la Ziarul Financiar.

„Energie verde înseamnă închiderea minelor din Valea Jiului. Energia necesară României înseamnă 16% din cărbune. Această energie trebuie închisă. Înseamnă şomaj şi un cost social foarte important. Aceşti bani trebuie daţi înapoi. Aceşti bani nu sunt un cadou. Înseamnă o oportunitate într-o situaţie limită”, susţine el.

Planul european de relansare rconomică - 750 de miliarde de euro
 
Deadline - Planul naţional de redresare şi rezilienţă – aprilie 2021

Cifre - România:

  • 33, 5 miliarde de euro
  • 16, 8 miliarde de euro - granturi
  • 16, 7 miliarde de euro - împrumuturi

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici