Lagarde: FMI este "încântat" să coopereze cu banca pentru investiţii condusă de China

Directorul executiv al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, a declarat că Fondul este "încântat" să coopereze cu Banca Asiatică pentru Investiţii în Infrastructură condusă de China, bancă pe care SUA o consideră a posibilă concurentă a instituţiilor financiare deja existente.

221 afișări
Imaginea articolului Lagarde: FMI este "încântat" să coopereze cu banca pentru investiţii condusă de China

Christine Lagarde (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Lagarde a afirmat că există spaţiu "masiv" pentru colaborarea cu banca asiatică în ceea ce priveşte finanţarea proiectelor din infrastructură şi a apreciat că Banca Mondială va lucra, de asemenea, împreună cu noua instituţie financiară, relatează BBC.

Preşedintele Băncii Asiatice pentru Dezvoltare, Takehiko Nakao, şi-a arătat, la rândul său, disponibilitatea de a coopera cu Banca Asiatică pentru Investiţii în Infrastructură (Asian Infrastructure Investment Bank).

Statele Unite au criticat în această săptămână statele care au decis să devină membre fondatoare ale AIIB, întrucât consideră că noua instituţie bancară este un rival al Băncii Mondiale şi va fi folosită de către China pentru a-şi extinde influenţa în Asia.

Germania, Franţa, Marea Britanie, Italia şi Noua Zeelandă s-au angajat deja să devină membre fondatoare ale AIIB.

China a lansat proiectul AIIB în octombrie anul trecut, în cadrul unei serii de măsuri menite să îi întărească influenţa regională şi globală, invitând alte ţări să participe la proiect ca membre fondatoare, până la 31 martie.

Banca urmează să aibă un capital iniţial de 50 de miliarde de dolari şi mandatul de a finanţa proiecte de infrastructură în întreaga lume.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici