Lagarde: FMI nu va cere Greciei noi tăieri de cheltuieli bugetare

FMI nu va cere Greciei noi economii bugetare şi nici tăieri nediferenţiale ale pensiilor şi salariilor, a declarat joi directorul general al instituţiei, Christine Lagarde, după apariţia unor informaţii de acest fel în presa elenă.

96 afișări
Imaginea articolului Lagarde: FMI nu va cere Greciei noi tăieri de cheltuieli bugetare

Directorul general al FMI, Christine Lagarde (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Dacă vor fi necesare noi măsuri, pot să vă spun un lucru, că nu vor fi sub forma unor noi măsuri bugetare sau de reduceri generalizate, nediferenţiale, ale salariilor şi pensiilor", a afirmat Lagarde într-o conferinţă de presă la Washington.

Troica creditorilor Greciei (FMI, Comisia Europeană şi BCE) efectuează un nou audit al finanţelor ţării, pentru a decide furnizarea sau nu a unei noi tranşe de împrumut, în cadrul planului de salvare convenit în primăvara anului trecut în schimbul unei austerităţi drastice.

La sfârşitul lunii septembrie, FMI şi Comisia Europeană au anunţat o pauză a discuţiilor cu autorităţile elene, din motive tehnice.

Lagarde a dat însă asigurări că este prematur de anticipat concluziile delegaţiei, care va reveni la Atena la sfârşitul lunii octombrie.

Potrivit presei elene, FMI este pe cale să ceară Greciei noi măsuri de austeritate, în valoare de 6,7 miliarde de euro, care să fie aplicate până în 2016.

Lagarde a arătat că Grecia va avea rezultate peste aşteptări şi va obţine în acest an un excedent bugetar primar, care exclude serviciul datoriilor.

FMI estimează că datoria publică a Greciei va scădea uşor în 2014, la 174% din PIB.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici