Lagarde: FMI va înrăutăţi prognoza de creştere a economiei mondiale pentru acest an

Fondul Monetar Internaţional (FMI) va înrăutăţi prognoza de creştere a economiei mondiale pentru acest an, în prezent de 3,5%, a declarat, vineri, directorul instituţiei, Christine Lagarde.

166 afișări
Imaginea articolului Lagarde: FMI va înrăutăţi prognoza de creştere a economiei mondiale pentru acest an

Christine Lagarde (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Actuala prognoză va fi revizuită în scădere la mijlocul lunii iulie, a spus Lagarde, într-un discurs la Tokyo, fără a da detalii privind amploarea modificării, citată de Financial Times.

"Nu va fi o variaţie foarte mare, dar va fi negativă", a spus Lagarde.

Directorul FMI a indicat reducerile simultane de dobânzi din Europa şi China, precum şi suplimentarea programului de achiziţie de active, ca dovadă privind fragilitatea economiei globale.

Totuşi, Lagarde şi-a exprimat speranţa că decizia Băncii Centrale Europene de a coborî dobânda pentru depozite la zero ar putea stimula creditarea interbancară.

Poziţia precaută a FMI reflectă temerile băncilor centrale din Europa şi Asia, care au relaxat dobânda de politică monetară pentru a încerca să combată creşterea globală. Decizia Băncii Angliei de a introduce lichidităţi de încă 50 de miliarde de lire sterline în sistemul financiar arată temerile instituţiei privind economia britanică, aflată deja într-o nou recesiune, din cauza crizei din zona euro.

Acţiunile celor trei bănci centrale par, însă, să fi reuşit doar să alimenteze temerile legate de evoluţia economiei mondiale, înaintea unui raport foarte important din SUA privind piaţa muncii, notează Financial Times.

Economiştii anticipează că numărul de angajaţi din SUA a crescut în iunie mai puternic decât în mai. O revenire a pieţei muncii ar putea descuraja Rezerva Federală a SUA să recurgă la noi runde de achiziţii de active.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici