Lanţul de supermarketuri din Marea Britanie, posibil să fi infectat mii de persoane cu hepatita E, a fost identificat ca fiind TESCO

Supermarketul care, în mod involuntar, ar fi infectat mii de oameni cu o formă de hepatită ce cauzează ciroză a fost identificat ca fiind magazinul Tesco.

35971 afișări
Imaginea articolului Lanţul de supermarketuri din Marea Britanie, posibil să fi infectat mii de persoane cu hepatita E, a fost identificat ca fiind TESCO

Lanţul de supermarketuri din Marea Britanie, posibil să fi infectat mii de persoane cu hepatita E, a fost identificat ca fiind TESCO

Cercetători ai Sănătăţii Publice din Marea Britanie au anunţat în urmă cu câteva zile că încearcă să stabilească o legătură între îmbolnăvirea a 60 de persoane cu hepatită E şi carnea consumată de la un anumit magazin, după ce au descoperit că persoanele afectate consumaseră produse din carne vândute de acelaşi lanţ de supermarketuri.

Miercuri, reprezentanţi ai departamentului au declarat pentru HuffPost UK că supermarketul în cauză este Tesco.

Doctorul Jenny Harries a declarat pentru presă că nu s-a dorit numirea unui magazin pentru că nu vor să ”arunce vina asupra lor”: "Tesco nu a fost numit în studiul nostru deoarece nu dorim să aruncăm vina asupra companiei”.

"Majoritatea cazurilor au implicat tulpina G3-2 hepatita E, care nu este găsită în porcii din Regatul Unit, iar apariţia acestei tulpini ar putea să reflecte practicile complexe de sănătate a animalelor care au loc în Europa, şi nu procedeele utilizate de comercianţi”.

"PHE înţelege că toate produsele din carne vândute sub marca Tesco provin din animale care se găsesc exclusiv în Marea Britanie”.

"Agenţia pentru Standardele Alimentare colaborează cu guvernul, organismele din industrie şi oamenii de ştiinţă din întreaga Europă pentru a înţelege şi a aborda mai bine riscul infecţiei cu hepatită E ".

Un purtător de cuvânt al Tesco a declarat  "Tesco salută declaraţia Departamentului de Sănătate Publică care recunoaşte că produsele Tesco nu au fost cauza infecţiilor cu hepatita E din cercetarea sa”.

"Produsele aflate spre vânzare la Tesco atât cele din momentul efectuării studiului cât şi cele de acum, provin din Marea Britanie”.

Desigur, reprezentanţii lanţului de magazine recunosc riscul infecţiei cu hepatita E din cauza consumului cărnii de porc, aceştia declarând că magazinuş lucreză ”foarte atent cu fermierii, furnizorii, Deparamentul de Sănătate Publică şi reprezentanţi ai industriei pentru a se reduce riscul îmbolnăvirii”.

"De asemenea, oferim clienţilor sfaturi uşor de urmat pe ambalajele tuturor produselor noastre din carne de porc”, a mai declarat compania.


Investigaţia a avut loc între 2014 şi 2016. Pe parcursul anchetei s-a descoperit că între 150.000 şi 200.000 de britanici sunt infectaţi cu hepatita E în fiecare an.

Propria marcă de produse din carne a unui lanţ de supermaketuri, al cărui nume nu a fost făcut încă public, a fost în mod semnificativ asociată cu infecţia de hepatită E, produsele respective conţinând virusul.

Deşi porcii din Marea Britanie nu au fost testaţi pozitiv cu virusul hepatitei E, acesta a fost detectat în produse din carne ce proveneau din Olanda şi Germania, dar şi alte state din Europa continentală.

Majoritatea persoanelor infectate cu virusul hepatitei E experimentează simptome asemănătoare gripei precum oboseală, dureri abdominale, stări de vomă, dureri musculare, care se întind pe durata unei luni de zile. Persoanel cu un sistem imunitar scăzut însă pot ajunge să sufere de infecţii cronice, ciroză hepatică.

Acest raport are loc la scurt timp după scandalul ouălor contaminate cu insecticid Fipronil. Ouă contaminate s-au descoperit în România, Belgia, Olanda, Germania, Suedia, Elveţia, Marea Britanie şi Franţa. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, această substanţă este foarte toxică şi ingerarea ei în cantităţi însemnate pe termen lung poate cauza probleme medicale severe, afectând ficatul, glandele tiroide şi rinichii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici