Lavrov: Uniunea Vamală ar putea să dea un răspuns comun sancţiunilor occidentale impuse Rusiei

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat marţi că nu este exclus ca statele din Uniunea Vamală - Belarus şi Kazahstan - să dea un răspuns comun sancţiunilor occidentale impuse Rusiei pe fondul crizei din Ucraina, relatează Sputnik, în pagina electronică.

323 afișări
Imaginea articolului Lavrov: Uniunea Vamală ar putea să dea un răspuns comun sancţiunilor occidentale impuse Rusiei

Lavrov: Uniunea Vamală ar putea să dea un răspuns comun sancţiunilor occidentale impuse Rusiei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-un interviu pentru agenţia RIA Novosti, Serghei Lavrov a afirmat că normele şi reglementările Uniunii Vamele permit statelor membre să adopte un răspuns coordonat în domeniul comerţului împotriva unor terţe ţări care încearcă să facă presiuni asupra unuia dintre membri.

"În acest moment, nu există astfel de acţiuni pe agenda Uniunii Vamale pentru a răspunde măsurilor restrictive adoptate de Occident împotriva Rusiei. Cu toate acestea, nu excludem o astfel de posibilitate în viitorul apropiat", a afirmat şeful diplomaţiei ruse.

Înfiinţată în 2010, Uniunea Vamală dintre Rusia, Kazahstan, Belarus, are în vedere să creeze o Uniunea Eurasiatică, o piaţă economică unică pentru peste 170 de milioane de persoane.

Declaraţia intervine în condiţiile în care Statele Unite şi mai multe ţări occidentale au impus o serie de sancţiuni economice şi financiare Rusiei, pe fondul tensiunilor cu privire la criza din Ucraina. În replică, Moscova a impus restricţii asupra importurilor de produse alimentare din Statele Unite, Uniunea Europeană, Canada, Australia şi Norvegia.

Ministrul rus de Externe a mai declarat, în interviul pentru RIA Novosti, că Rusia nu intenţionează să ridice restricţiile impuse importurilor de produse alimentare din Uniunea Europeană, ca un gest de bunăvoinţă. "Din păcate, în relaţiile noastre cu Uniunea Europeană, am ajuns în punctul în care gesturile de bunăvoinţă nu pot aduce rezultatele dorite", a afirmat oficialul rus. "Am afirmat în mai multe rânduri că încercările de a discuta cu Rusia în termenii ultimatumurilor sunt inadmisibile şi nefolositoare. Răspunsul nostru la aceste măsuri a fost echilibrat şi a luat în considerare drepturile şi responsabilităţile Rusiei, în conformitate cu tratatele internaţionale, inclusiv calitatea de membru al OMC", a explicat ministrul rus de Externe.

Mai mult, purtătorul de cuvânt al serviciului federal rus pentru agricultură a declarat că Rusia va impune restricţii temporare asupra importurilor de fructe şi legume din Albania începând din 8 decembrie, în condiţiile în care o parte dintre acestea au fost reexportate din Uniunea Europeană. De altfel, Moscova a impus restricţii similare începând din octombrie Ucrainei, Republicii Moldova, iar Muntenegru a fost adaugată pe listă în noiembrie, în încercarea de a evita accesul produselor reexportate din UE pe piaţa rusă.

În acest context, ministrul rus de Externe a declarat că Moscova nu are nicio îndoială că autorităţile din Belarus şi Kazahstan vor opri accesul produselor europene aflate sub embargoul impus de Moscova pe piaţa din Rusia. "Oficialii din Belarus şi Kazahstan ne-au asigurat că vor preveni astfel de acţiuni. Nu avem niciun motiv să credem că nu vor face acest lucru", a subliniat şeful diplomaţiei ruse. În ultimele luni, Rusia a acuzat Ucraina, Republica Moldova şi Muntenegru că permit reexportarea produselor din UE aflate sub embargoul impus de Moscova pe piaţa din Rusia.

În acelaşi timp, ministrul Serghei Lavrov a menţionat că Moscova este gata să promoveze Belarusul şi Kazahstanul pe piaţa din Rusia, în sectoarele deţinute anterior de Uniunea Europeană. "Suntem dispuşi să ajutăm Kazahstanul şi Belarusul să ocupe sectoarele de pe piaţa rusă care au rămas libere în urma politicii occidentale. Este evident că Minskul şi Astana vor profita de aceste posibilităţi", a subliniat ministrul rus de Externe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici