Lazea: România are şansa istorică de a reduce inflaţia la niveluri apropiate de zona euro

România are şansă istorică de a reduce inflaţia la niveluri de sub 3% în următorii ani, scenariu posibil dacă politica monetară a BNR va fi sprijinită "în mod ferm" de politicile fiscale şi salariale, afirmă economistului şef al BNR, Valentin Lazea.

246 afișări
Imaginea articolului Lazea: România are şansa istorică de a reduce inflaţia la niveluri apropiate de zona euro

Lazea: România are şansa istorică de a reduce inflaţia la niveluri apropiate de zona euro (Imagine: Shutterstock)

"România are o şansă istorică în acest an, de a se apropia de inflaţia zonei euro, unde inflaţia a crescut peste ţintă, şi în condiţiile în care Banca Centrală Europeană va fi obligată la o politică monetară mai laxă", a spus Lazea.

El a arătat că, dacă politica monetară a BNR va fi sprijinită în mod ferm de politicile fiscale şi salariale este posibilă atingerea unei inflaţii de 3,5% în 2012, cu perspective de reducere a indicatorului la sub 3% în 2013-2014.

Preţurile de consum au scăzut în iulie pentru a doua lună consecutiv, astfel că rata anuală a inflaţiei a coborât la 4,85%, ajutată şi de eliminarea efectului de bază din iulie 2010, când a fost majorată TVA.

Economistul BNR consideră că, în ceea ce priveşte politicile Guvernului, pentru a nu cădeea în capcana populismului atenţia trebuie îndreptată spre respectarea crteriilor de convergenţă nominală şi, pe cât posibil, a celor din Tratatul de la Maastricht.

La finele lunii iulie, România îndeplinea doar unul din cele cinci criterii de convergenţă, respectiv cel privind datoria publică.

"Nici alte ţări nu stau aşa de bine. Polonezii au două. O disciplinare a politicilor macroeconomice nu poate în această conjunctură mondială decât să aducă bile albe ţărilor care le respectă", a spus Lazea.

În opinia lui Lazea, regula de aur a unui guvern prudent din punct de vedere macroeconomic este de a avea un nivel maxim de 2% pentru inflaţie, de 3% pentru deficitul bugetar, de 4% pentru creşterea economică, 5% pentru deficitul de cont current, 6% pentru creşterea salariilor din sectorul bugetar şi de 7% pentru rata şomajului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici