Lehman Brothers va solicita falimentul

Banca americană de investiţii Lehman Brothers a anunţat luni că va solicita protecţie din partea autorităţilor sub legea falimentului, însă cererea nu va include divizia de brokeraj şi alte câteva active, printre care firma de consultanţă Neuberger Berman.

181 afișări
Imaginea articolului Lehman Brothers va solicita falimentul

Lehman Brothers va solicita falimentul

Lehman Brothers analizează posibilitatea de vânzare a operaţiunilor de brokeraj şi este în discuţii avansate privind externalizarea diviziei de managementul investiţiilor.

Afacerile care nu vor fi incluse în faliment vor continua să funcţioneze, deşi specialiştii se aşteaptă la lichidarea lor.

Trecerea timpului este foarte importantă în prezent pentru Lehman Brothers, deoarece activele pe care intenţionează să le vândă se devalorizează constant pe măsură ce instituţia înaintează în procesul de insolvenţă, din cauza lipsei de încredere a potenţialilor cumpărători în brokerii companiei.

Astfel, o instituţie cu o vechime de 158 de ani intră în faliment în urma crizei de pe piaţa creditelor, după ce a rezistat celor două războaie mondiale şi prăbuşirii fondului de hedging Long Term Capital Management, scrie agenţia internaţională de ştiri.

Acţionarii băncii au devenit din ce în ce mai îngrijoraţi în ultimele săptămâni în ceea ce priveşte ipotecile şi obligaţiunile garantate prin active imobiliare controlate de bancă, în valoare de 46 miliarde de dolari.

Totodată, piaţa şi investitorii au manifestat temeri privind ratingul de credit al Lehman Brothers, respectiv potenţialul de obţinere de lichidităţi şi majorare de capital.

Autorităţile americane şi reprezentanţi ai celor mai importante bănci de pe Wall Street au purtat discuţii timp de două zile, la finele săptămânii trecute, pentru a lua o decizie asupra viitorului Lehman Brothers, unul dintre simbolurile istorice ale pieţei de capital din Statele Unite.

În cadrul negocierilor din weekend, guvernul SUA a refuzat să intermedieze preluarea celor mai neperformante active ale Lehman Brothers, având altă atitudine decât în cazul preluării Bear Stearns de către JPMorgan Chase la un preţ derizoriu. Oficialii federali au transmis băncilor să susţină Lehman Brothers sau să se pregătească de noi scăderi ale încrederii investitorilor, şi implicit prăbuşiri ale altor bănci de investiţii.

Însă potenţialii cumpărători au refuzat să facă o ofertă pentru preluarea Lehman, în lipsa sprijinului guvernamental, potrivit unor surse apropiate discuţiilor, citate de Reuters.

Instituţiile financiare din întreaga lume au suferit pierderi şi devalorizări de active în valoare totală de 500 miliarde de dolari în urma crizei creditelor ipotecare.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici