Leonardo Badea, ASF: Asigurătorii RCA au început să fie profitabili chiar dacă au scăzut tarifele

Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Leonardo Badea, a remarcat - într-un interviu pentru publicaţia emerging-europe.co - relansarea pieţei asigurărilor de răspundere civilă auto (RCA), subliniind că asigurătorii au început să fie profitabili chiar dacă au scăzut tarifele.

795 afișări
Imaginea articolului Leonardo Badea, ASF: Asigurătorii RCA au început să fie profitabili chiar dacă au scăzut tarifele

Leonardo Badea, ASF: Asigurătorii RCA au început să fie profitabili chiar dacă au scăzut tarifele

„Preţurile practicate de asigurători au rămas sub nivelul tarifelor de referinţă, în timp ce indicatorii privind ratele combinate şi pierderile s-au îmbunătăţit, arătând că asigurătorii au început să fie profitabili pe acest segment”, a spus Leonardo Badea.

Succesul ASF în stabilizarea pieţei de asigurări în 2017 a fost recunoscut la nivel naţional şi internaţional la cea de-a 18-a ediţie a Galei Premiilor Pieţei Asigurărilor, organizată de revista Primm, cu sprijinul oficial al Societăţii Internaţionale de Asigurări (IIS). ASF a primit trofeul Primm pentru consolidarea pieţei de asigurări şi a iniţiativelor privind interesele consumatorilor la acest eveniment.

„În ceea ce priveşte dificultatea acestui proces, bineînţeles, deseori ne confruntăm cu provocarea de a adapta cele mai bune practici la dimensiunea şi complexitatea industriei noastre, pe de o parte, şi la resursele şi stadiul de dezvoltare a ASF, pe de altă parte”, a menţionat preşedintele ASF.

„România este o ţară cu densitate scăzută a asigurărilor. Piaţa este dominată de contracte de asigurare generală, majoritatea fiind legate de autovehicule”. În acest context, a precizat Leonardo Badea, pentru emerging-europe.co. „ASF va sprijini în continuare dezvoltarea altor produse şi segmente de asigurare - asigurări de viaţă şi de sănătate, asigurări de locuinţe şi imobiliare, asigurări agricole etc.”.

Referindu-se la piaţa de capital, preşedintele ASF a menţionat că se aşteaptă ca bursa să devină o alternativă viabilă pentru finanţarea economiei şi că trebuie să obţină cât mai curând statutul de economie emergentă (acum are statut de economie de frontieră). „Pentru a-şi spori rolul în finanţarea economiei reale, piaţa locală de capital trebuie să obţină statutul de piaţă în curs de dezvoltare, să majoreze capitalizarea şi lichiditatea. La Bursa de Valori Bucureşti există trei companii care îndeplinesc criteriile cantitative MSCI pentru statutul de piaţă emergentă”, a spus Badea.

De asemenea, „noul cadru juridic european pentru pieţele de capital (MIFID II şi MIFIR) urmăreşte creşterea transparenţei şi a eficienţei, actualizarea arhitecturii pieţei, creşterea încrederii, promovarea protecţiei consumatorilor şi creşterea utilizării pieţelor de capital pentru finanţarea economiei reale, inclusiv segmentul IMM. Obţinerea statutului de piaţă emergentă va spori vizibilitatea pieţei de capital din România, în special pentru investitorii instituţionali, care ar putea obţine o expunere mai mare şi o diversificare geografică. ASF a realizat un set de acţiuni pentru a sprijini statutul de piaţă emergentă, care viza revizuirea legislaţiei primare şi secundare, consolidarea şi modernizarea infrastructurii pieţei de capital, reducerea costurilor, dezvoltarea pieţei cu venit fix, promovarea creşterii companiilor cotate la bursă şi a investitorilor, creşterea educaţiei financiare. Luând în considerare toate aceste acţiuni şi cadrul european, da, ne aşteptăm la o creştere a utilizării pieţelor de capital ca o alternativă viabilă pentru finanţarea economiei reale”, a menţionat preşedintele ASF.

Cât despre sistemul de pensii private din România, Leonardo Badea a spus că acesta „se află încă în faza de acumulare, iar majoritatea participanţilor nu au atins încă vârsta de pensionare”. Cu toate acestea, „în viitor, arhitectura sa trebuie să fie îmbogăţită prin dezvoltarea şi punerea în aplicare a mecanismului de plăţi şi prin explorarea în continuare a modalităţilor de completare a sistemului cu formulele de pensii ocupaţionale. Reglementarea şi supravegherea financiară în România vor continua să îşi dezvolte şi îmbunătăţească procesele, pentru a fi flexibile, pentru a se adapta la specificul pieţei şi pentru a fi armonizate cu mecanismele europene de convergenţă în materie de supraveghere”.

„Prioritatea ASF este de a-şi îndeplini obiectivele fundamentale, axate pe asigurarea unei protecţii durabile a consumatorilor, promovarea stabilităţii financiare şi contribuţia la dezvoltarea durabilă a pieţei. Pentru a atinge aceste obiective în mod continuu, ASF şi-a transformat funcţiile de bază prin punerea în aplicare a celor mai bune practici internaţionale, prin adaptarea acestora la specificul pieţei locale şi prin deschiderea unor noi drumuri pentru a aborda anumite probleme. Alinierea la cele mai bune practici internaţionale este un proces continuu în cadrul ASF. Facem acest lucru prin mijloace diferite şi cred că suntem o organizaţie care este foarte activă în acest sens”, a mai spus Leonardo Badea.

ASF este autoritatea naţională pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital, care însumează peste 10 milioane de participanţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici