Leul a trecut pe depreciere uşoară. Vezi cursul BNR

Moneda naţională a trecut pe depreciere în a doua parte a sesiunii interbancare de luni, astfel că Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de referinţă de 4,1344 lei/euro, cu 0,46 bani peste nivelul de vineri.

258 afișări
Imaginea articolului Leul a trecut pe depreciere uşoară. Vezi cursul BNR

Leul a trecut pe depreciere uşoară. Vezi cursul BNR (Imagine: Doru Nica/Mediafax Foto)

Banca centrală a publicat vineri o paritate de 4,1298 lei/euro.

Leul a continuat să se aprecieze în raport cu dolarul, iar referinţa publicată de BNR a scăzut cu 2,23 bani, de la 2,8509 lei/dolar la 2,8286 lei/dolar.

Primele operaţiuni au fost efectuate la 4,1250 - 4,1270 lei/euro, cu puţin sub ultimele cotaţii de vineri, de 4,1310 - 4,1340 lei/euro. În prima oră băncile au tranzacţionat volume reduse de euro, la cotaţii care au variat între 4,1250 lei/euro şi 4,1280 lei/euro, aprecierea leului şi a monedelor statelor din regiune fiind determinată de un uşor optimism al jucătorilor, însă volumele de tranzacţionare au fost reduse.

Potrivit dealerilor, uşorul optimism a fost indus de ştirile din Portugalia, cu privire la constituirea unui guvern de centru dreapta, iar jucătorii se aşteaptă ca noua conducere să rezolve problema datoriilor de stat.

Ulterior însă, declinul înregistrat de marile burse europene din cauza temerilor privind recupererea economică, după date macroeconomice slabe anunţate săptămâna trecută în Statele Unite, au dus la deprecierea uşoară a valutelor din regiune şi, implicit, a leului.

Cu puţin înainte de ora 13:00, schimburile se realizau la 4,1340 - 4,1360 lei/euro, cele mai înalte cotaţii până la ora menţionată.

Dobânzile practicate luni de băncile comerciale pentru plasamentele cu scadenţa la o zi au scăzut la 3,85% - 4,35%, după ce vineri au fost de 4,24% - 4,74%. Totodată, au coborât uşor şi randamentele afişate pentru sumele plasate pe termen de o săptămână, la 3,98% - 4,47%, de la nivelurile de vineri, de 4,26% - 4,76%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici