Leul continuă să piardă teren în faţa euro. Cursul BNR a urcat pentru a treia zi, la 4,4424 lei/euro

Leul a scăzut în raport cu euro în prima parte a sesiunii de luni, în ton cu monedele din regiune, iar referinţa stabilită de Banca Naţională a României (BNR) a urcat pentru a treia şedinţă consectiv şi a ajuns la 4,4424 lei/euro, cu 1,29 bani peste nivelul de vineri.

386 afișări
Imaginea articolului Leul continuă să piardă teren în faţa euro. Cursul BNR a urcat pentru a treia zi, la 4,4424 lei/euro

Leul continuă să piardă teren în faţa euro; cursul BNR a urcat pentru a treia zi, la 4,4424 lei/euro (Imagine: Doru Nica/Mediafax Foto)

Banca centrală a anunţat vineri un curs de 4,4381 lei/euro.

Paritatea pentru dolarul american a crescut cu 0,84 bani, la 3,9599/dolar, un nou maxim al ultimei luni. Dolarul a atins un nivel maxim record faţă de leu pe 23 ianuarie, dată la care moneda americană a fost cotată la 3,9980 lei.

Leul s-a întărit însă în raport cu francul elveţian, iar cursul a coborât cu 2,51 bani, de la 4,1664 lei/franc vineri la 4,1413 lei/franc.

Cotaţiile leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de Banca Naţională a României în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Leul a deschis şedinţa interbancară la 4,439 unităţi faţă de euro, de la 4,4365 unităţi la finalul sesiunii de vineri.

Ulterior, cotaţiile au fluctuat între un minim de 4,4385 lei/euro şi un maxim de 4,4440 lei/euro. Volumele din prima parte a zilei s-au situat în media unei şedinţe obişnuite, potrivit dealerilor.

La ora 12:50, leul se tranzacţiona la 4,441 unităţi faţă de euro, în scădere cu 0,1% raportat la închiderea de vineri.

În regiune, forintul şi zlotul s-au depreciat cu 0,2%.

Ratele medii ale dobânzilor practicate de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi au scăzut nesemnificativ, la 0,29%-0,7% pe an, în timp ce ratele pentru plasamentele pe termen de o săptămână au rămas neschimbate faţă de vineri, la 0,31% - 0,77% pe an.

Dobânda ROBOR pentru plasamente cu scadenţă la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile pentru cele mai multe credite în lei acordate de bănci pe termen scurt şi mediu, a crescut uşor la 1,4% pe an, de la 1,38% pe an în sesiunea precedentă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici