Leul şi francul nu au variaţii mari faţă de euro în piaţa interbancară

Francul elveţian a oscilat vineri în jurul parităţii faţă de euro şi a urcat chiar uşor peste acest nivel în tranzacţiile derulate pe timpul nopţii în Asia, în timp ce leul a evoluat mult mai stabil peste 4,5 lei/euro, astfel că francul ar putea fi cotat vineri de BNR la un curs apropiat de 4,5 lei.

247 afișări
Imaginea articolului Leul şi francul nu au variaţii mari faţă de euro în piaţa interbancară

Leul şi francul nu au variaţii mari faţă de euro în piaţa interbancară (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Banca Naţională a României a anunţat joi un curs în creştere cu 15,7% faţă de ziua anterioară, la 4,3287 lei/franc.

În jurul orei 10:00, euro era cotat vineri în piaţa interbancară la 4,5070 - 4,5090 lei/euro, faţă de 4,510 lei/euro în tranzacţiile derulate pe finalul şedinţei de joi.

La acelaşi moment, euro era cotat la 1,0179 franci, după ce a deschis la 0,9755 franci/euro. Tranzacţiile de pe pieţele externe au oscilat într-un interval mai larg, cu minimul la 0,9754 franci/euro, înregistrat pe pieţele din Asia, şi maximul la 1,025 franci/euro.

Francul s-a apreciat joi masiv faţă de euro şi astfel şi faţă de leu, după ce Banca Naţională a Elveţiei a decis să elimine plafonul minim de schimb valutar de 1,2 franci pe euro. La introducerea acestui plafon, în 2011, euro şi francul se tranzacţionau foarte aproape de paritate, în jurul nivelului actual din piaţă.

Francul s-a apreciat foarte repede după anunţ cu până la 41%, la 85,17 centime/euro, cel mai mult de la debutul euro în 1999. Nivelul record de 85,17 centime pentru un euro atins de franc implica la momentul respectiv o paritate de 5,28 lei pentru moneda elveţiană, calculată prin intermediul cotaţiilor euro/franc şi euro/leu.

"Cursul euro/leu a deschis sus, cu un interes mai ridicat la cumpărare de euro. La noi toată lumea este reticentă. Le este frică şi în sus şi în jos. Regiunea aşteaptă ceva, o conferinţă de presă, o ieşire. Forintul şi zlotul au expuneri mai mari decât leul faţă de franc. Toată lumea este în aşteptare, iar noi în general urmăm zona în astfel de momente. Cursul euro/franc a coborât din nou sub paritate pe parcursul nopţii, când sunt active pieţele din Asia. Are încă o volatilitate destul de mare şi se mişcă agresiv şi repede", a declarat pentru MEDIAFAX dealerul unei bănci.

Volumele din piaţa locală au fost reduse în prima oră, iar operaţiunile au oscilat între un minim de 4,5055 lei/euro şi un maxim de 4,5090 lei/euro.

În regiune, zlotul şi forintul s-au depreciat cu 0,3% faţă de euro, în timp ce leul a pierdut 0,1%.

Cursul anunţat de BNR pentru francul elveţian a crescut joi cu 15,7%, la 4,3287 lei/franc, maxim istoric, şi a trecut de 5 lei la cotaţiile din piaţa bancară raportate la euro, iar cursul pentru euro a depăşit pragul de 4,5 lei/euro, dolarul atingând şi el o valoare record faţă de leu.

Cursul pentru francul elveţian anunţat de BNR a urcat cu 58,72 de bani faţă de miercuri, de la 3,7415 lei/franc la 4,3287 lei franc. Precedentul maxim pentru moneda elveţiană a fost înregistrat în urmă cu aproape trei ani şi jumătate, pe 11 august 2011, când francul a fost cotat la 4,0898 lei.

Pentru dolar, paritatea a crescut cu 2,8 bani şi a atins un nou maxim, de 3,851 lei. Anterior, cel mai ridicat curs a fost consemnat în urmă cu aproape doi ani şi jumătate. BNR a anunţat pe 24 iulie 2012 un curs de 3,8343 lei/dolar.

În acelaşi timp, euro a urcat cu 0,99 bani, la 4,5034 lei, şi trecut astfel pentru prima dată în ultimele nouă luni de pragul de 4,5 lei/euro. Un curs de peste 4,5 lei/euro a fost consemnat cel mai recent pe 18 martie 2014, când BNR a anunţat o paritate de 4,5085 lei/euro. Cursul maxim pentru euro a fost înregistrat pe 3 august 2012, moment în care euro a fost evaluat la 4,6481 lei.

Cursurile de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici