Liderii USL au discutat despre creşterea cotei unice şi scăderea TVA pentru 2014. Antonescu: A existat o discuţie informală, nu o propunere

Liderii USL au vorbit la finalul ultimei şedinţe a Uniunii despre varianta reducerii TVA şi creşterii cotei unice în contextul discuţiilor legate de construcţia bugetară pentru anul 2014, au declarat pentru MEDIAFAX surse din USL. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a admis miercuri seară că a existat o discuţie la nivelul USL despre creşterea cotei unice, dar una "informală" şi "ipotetică", menţionând că nu a fost avansată însă ca propunere din partea PSD sau a PNL şi nimeni nu a susţinut-o.

1187 afișări
Imaginea articolului Liderii USL au discutat despre creşterea cotei unice şi scăderea TVA pentru 2014. Antonescu: A existat o discuţie informală, nu o propunere

Liderii USL au discutat despre creşterea cotei unice şi scăderea TVA pentru 2014. Antonescu: A existat o discuţie informală, nu o propunere (Imagine: Shutterstock)

Discuţia ar fi avut loc, potrivit surselor citate, la finalul şedinţei USL de vineri când a venit vorba despre modul în care se va construi bugetul de stat pe anul 2014 şi despre necesitatea unor fonduri suplimentare.

În acest context, premierul Victor Ponta ar fi avansat ideea creşterii cotei unice, în prezent de 16%, dar şi a reducerii TVA, care acum este de 24%. O variantă a fost ca acestea să ajungă la acelaşi nivel.

Conform surselor din USL, a fost vehiculat un cuantum de 20 sau 22% pentru cota unică, respectiv pentru TVA sau o aducere a ambelor la un acelaşi nivel, în funcţie de eventuale simulări realizate pentru bugetul pe 2014.

Antonescu: A existat o discuţie "informală" în USL despre creşterea cotei unice, nu o propunere

"A existat o discuţie, nota bene, nu o propunere a premierului sau a cuiva de a se mări cota unică, ci a existat o discuţie sau mai curând un început de discuţie în perspectiva construcţiei bugetului pentru anul viitor, în care s-au înfăţişat diferite variante pentru a putea spori veniturile. Între aceste variante pur teoretice se număra şi aceasta, dar nimeni, nici premierul Ponta, nici cineva din PSD, evident nici nu poate fi vorba de cineva din PNL, nu a susţinut-o. De aceea, ce vă pot asigura eu în acest moment, ştiind foarte bine şi care este poziţia ministrului de Finanţe, Daniel Chiţoiu, şi având această discuţie, este că nu mărirea cotei unice va fi varianta aleasă (...) Nu a existat o propunere în acest sens, cu atât mai puţin o presiune din partea premierului sau a PSD”, a declarat Antonescu, într-o intervenţie la Realitatea TV.

Liderul PNL a precizat că inclusiv premierul Victor Ponta a invocat în vizita sa în SUA cota unică de 16%, care este una relativ scăzută.

"Cert este că PNL nu va accepta sub nicio formă, cât se află la guvernare, creşterea cotei unice de impozitare din simplul motiv, nu dintr-o ambiţie ideologică sau partizană, pur şi simplu nu e de imaginat că o mărire şi a cotei unice ar putea fi suportată de un mediu de afaceri care şi aşa se mişcă foarte, foarte greu", a mai susţinut Antonescu.

Antonescu a refuzat să precizeze cine a invocat ideea creşterii cotei unice, menţionând că a fost "o discuţie informală".

El a mai menţionat că ministrul de Finanţe pledează pentru creşterea redevenţelor, prin care să fie obţinută o sporire de venituri la bugetul de stat, şi nu prin creşterea fiscalităţii.

Liderul PNL a admis că s-a discutat în şedinţa USL inclusiv despre reducerea TVA, dar la nivel ipotetic.

De asemenea, ideea venită din partea PSD a fost discutată în şedinţa conducerii PNL de marţi, liberalii optând pentru respingerea unui astfel de scenariu.

"A fost o simplă discuţie la sfârşitul şedinţei USL, fără să ne aşezăm la masă pentru a vorbi concret pe acest subiect", au afirmat sursele citate.

Programul de guvernare al USL pentru perioada 2013-2016 prevede menţinerea plafonului maximal de impozitare de 16% şi introducerea, pe parcursul mandatului, a unui impozit diferenţiat pe venitul salarial cu deductibilităţi fiscale, respectiv prin cote de 8%, 12% şi 16%, stabilite pe grile de venit.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici