Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli: Taxarea inversă a redus cu 70-80% vânzările de cereale "la negru"

Vânzările de cereale pe piaţa nefiscalizată au scăzut cu 70-80% după introducerea taxării inverse, a declarat joi vicepreşedintele LAPAR, Nicuşor Şerban, care a adăugat că fermierii au nevoie ca statul să respecte termenul de rambursare a TVA, de 30 de zile.

227 afișări
Imaginea articolului Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli: Taxarea inversă a redus cu 70-80% vânzările de cereale "la negru"

Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli: Taxarea inversă a redus cu 70-80% vânzările de cereale "la negru" (Imagine: Mircea Gherase/Mediafax Foto)

"Taxarea inversă este o măsură corectă, doar în condiţiile în care statul respectă termenul de 30 de zile pentru rambursarea TVA la fermieri. În condiţii legale, fermierii creditează statul timp de 30 de zile. Noi cumpărăm din toamnă îngrăşăminte, seminţe şi motorină, plătim TVA aferent şi vor fi mari probleme dacă nu se respectă perioada prevăzută", a spus vicepreşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) la seminarul Mediafax Talks about Agriculture.

Guvernul a decis să aplice taxarea inversă la cereale şi plante tehnice, începând cu 1 iunie 2011 şi pentru circa doi ani, premierul Emil Boc susţinând că această măsură reprezintă una dintre cele mai eficiente metode de combatere a evaziunii fiscale. Potrivit Ministerului Finanţelor, noile prevederi vor genera venituri bugetare suplimentare de 240 milioane lei în acest an şi 410 milioane lei anul viitor.

Şerban a adăugat că autorităţile trebuie să pună pe primul plan asigurarea necesarului de apă pentru agricultori în construirea strategiilor de relansare a agriculturii.

"Dacă factorul apă nu este prioritatea numărul 1 a celor care vor să relanseze agricultura din România, vom vorbi în continuare de lucruri pe care nu le putem stăpâni. (...) Până când nu se va asigura necesarul de apă nu vom putea discuta de producţii sigure şi mai departe nu vom putea discuta cu băncile de garanţii pe baza producţiilor", a spus Şerban.

Printre problemele enumerate de reprezentantul LAPAR se numără şi lipsa de organizare în asociaţii a agriculturilor.

"Nu am reuşit să ne grupăm în asociaţii şi nu avem spaţii de depozitare. Astfel, în momentul recoltării strângem cantităţi mari de produse pe care suntem nevoiţi să le vindem la preţul din acel moment al pieţei. Dacă rezolvăm aceste probleme, putem vinde când piaţa creează condiţii mai bune", a arătat Şerban.

El a adăugat că altă situaţie neplăcută cu care se confruntă agricultorii este legată de faptul că, pentru transportarea îngrăşămintelor, este necesară autorizaţie specială, în timp ce pentru utilizarea acestora nu este nevoie de nicio formă legală.

"Noi discutăm de produse eco, dar din moment ce nu există nicio reglementare privind administrarea îngrăşămintelor pe sol nu avem cum să facem acest lucru. Agricultură care să protejeze mediul şi care să asigure trasabilitate nu poate face oricine", a mai spus vicepreşedintele LAPAR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici