Lira sterlină creşte după anunţul victoriei lui Boris Johnson

Lira sterlină a crescut cu 2,3%, la 1,346 dolari, cel mai ridicat nivel din mai 2018, şi cu 1,9% faţă de euro, informează CNN.

532 afișări
Imaginea articolului Lira sterlină creşte după anunţul victoriei lui Boris Johnson

Lira sterlină creşte după anunţul victoriei lui Boris Johnson

Moneda a crescut constant în ultimele săptămâni, traderii pariind pe victoria lui Johnson. Cu o majoritate solidă în parlament, liderul conservator poate scoate ţara din Uniunea Europeană până la 31 ianuarie - înlăturând o parte din incertitudinile pe care Brexit care au afectat afacerile şi a economia mai bine de trei ani.

Alegerile curmă, de asemenea, speranţele liderului Partidului Laburist, Jeremy Corbyn, de a transforma economia Regatului Unit, printr-un şir de politici de stânga. Platforma sa prevede naţionalizarea utilităţilor, creşterea impozitelor pentru companii şi bogaţi şi acordarea a 10% din acţiunile companiilor pentru lucrătorii lor.

Conservatorii lui Johnson au câştigat cel puţin 326 de locuri - suficient pentru a garanta o majoritate. Sondajele de ieşire au prezis că va câştiga 368 din 650 de locuri în parlament.

Investitorii cred că o majoritate parlamentară i-ar oferi lui Johnson mai mult timp pentru a negocia o nouă relaţie cu Uniunea Europeană în urma Brexit-ului. El a promis să înceapă printr-un acord comercial, până la sfârşitul anului 2020, când acordurile tranzitorii Brexit expiră, dar ar putea căuta o prelungire a discuţiilor pentru a evita impunerea bruscă a unor bariere majore între Marea Britanie şi cea mai mare piaţă de export a sa.

Kallum Pickering, economist principal la Berenberg, spune că o victorie clară pentru Johnson ar trebui să însemne un impuls pentru economia Regatului Unit, care a stagnat în ultimele luni. PIB ar putea creşte cu 1,8% în 2020, de la 1,3% în acest an, înainte de a accelera până la 2,1% în 2021, a spus el.

În plus, conservatorii intenţionează să pună capăt restricţiilor adoptate ​​în urma crizei financiare globale şi să înceapă proiecte de investiţii. Partidul s-a angajat să crească cheltuielile pentru servicii publice cu 3 miliarde de lire sterline (4 miliarde de dolari) peste planurile actuale, până în anul fiscal 2023, şi să stimuleze cheltuielile pentru proiecte pe termen lung cu 8 miliarde de lire sterline (10,5 miliarde de dolari).

Există şi opinii mai ponderate. "Nivelul cursului de schimb ignoră practic practic daunele pe care Brexit le-a cauzat până acum economiei, fără a mai vorbi de posibilitatea creşterii daunelor dintr-un Brexit cu perspective încă incerte pentru o viitoare înţelegere comercială", a spus Paul Meggyesi, şeful strategiei globale de schimb valutar la JP Morgan.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici