Livrările de PC-uri la nivel global au crescut neaşteptat în primul trimestru

Sectorul computerelor personale (PC-uri) a crescut neaşteptat în primul trimestru, după ce anul trecut problemele economice din Europa şi deficitul aprovizionării cu componente au tras în jos piaţa. Un număr tot mai mare de consumatori se reorientează către alte tipuri de dispozitive, precum smartphone-uri şi tablete.

169 afișări
Imaginea articolului Livrările de PC-uri la nivel global au crescut neaşteptat în primul trimestru

Livrările de PC-uri la nivel global au crescut neaşteptat în primul trimestru (Imagine: Shutterstock)

Livrările de PC-uri au avansat cu 1,9%, la 89 milioane de unităţi, faţă de aşteptările analiştilor privind un declin de 1,2%, potrivit firmei de cercetare Gartner. O altă firmă de cercetare, IDC, a raportat, de asemenea, o creştere neaşteptată în primele trei luni ale anului, transmite Bloomberg.

Avansul pieţei sugerează că piaţa PC-urilor depăşeşte efectele crizei datoriilor din Europa şi deficitul de hard disk-uri, cauzat de inundaţiile de anul trecut din Thailand.

Totuşi, aprovizionarea insuficientă cu hard disk-uri a crescut dificultate retailerilor în a derula promoţii agresive şi de a atrage cumpărătorii cu buget mai redus, potrivit Gartner.

"Segmentul consumatorilor a continuat să afecteze creşterea pieţei, întrucât cererea pentru PC-uri a fost redusă", a declarat, într-un comunicat, Mikako Kitagawa, analist la Gartner.

Avansul livrărilor semnalează că ritmul de creştere s-ar putea accelera "semnificativ" până la sfârşitul anului, notează, într-un raport separat, Loren Loverde, analist la IDC.

Producătorii de PC-uri vor beneficia de revenirea la normal a aprovizionării cu hard disck-uri şi a lansării de către Microsoft a unei noi versiuni de Windows, potrivit IDC.

Hewlett-Packard a rămas liderul pieţei în primul trimestru, cu 17,2% din livrări la nivel mondial, urmat de Lenovo, Dell, Acer şi Asustek Computer, arată datele Gartner.

Regiunea Europa, Orientul Mijlociu şi Africa a depăşit aşteptările, cu un avans al livrărilor de 6,7%, în timp ce în Asia evoluţia a fost mai slabă decât aşteptările. În SUA, s-a înregistrat o scădere de 3,5%.

Piaţa PC-urilor din SUA a scîzut anul trecut pentru prima dată în ultimul deceniu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici