Locuinţele din "Prima Casă" trebuie finalizate în maximum 18 luni, în care ratele nu sunt scadente

Locuinţele care urmează să fie construite în regim individual prin credite bancare garantate de stat, în programul "Prima Casă", trebuie să fie finalizate în maximum 18 luni, cu o prelungire maximă de un an, interval în care proprietarii vor plăti băncii doar dobânzile şi comisioanele, nu şi ratele.

50 afișări
Imaginea articolului Locuinţele din "Prima Casă" trebuie finalizate în maximum 18 luni, în care ratele nu sunt scadente

Locuinţele din "Prima Casă" trebuie finalizate în maximum 18 luni, în care ratele nu sunt scadente (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Decizia a fost luată de Guvern, prin hotărâre adoptată recent, şi confirmă informaţiile transmise de MEDIAFAX la începutul lunii aprilie.

Conform actului normativ, durata de realizare a construcţiei trebuie să rezulte din contractul de antrepriză încheiat cu firma de construcţii, în calitate de antreprenor general al imobilului, iar constructorul va trebui să ateste capacitatea sa de a finaliza lucrarea în termenul stabilit prin faptul că nu înregistrează restanţe mai mari de 60 zile la plata obligaţiilor bugetare, dar şi printr-o garanţie de bună execuţie de 10% din valoarea devizului estimativ de lucrări, sub forma unei scrisori de garanţie bancară.

La rândul lor, proprietarii trebuie să dispună de un aport propriu de minimum 5% din valoarea costului de construire a locuinţei, care acoperă diferenţa dintre valoarea din contractul de antrepriză şi finanţarea garantată, dar se vor obliga totodată să constituie un depozit colateral pentru garantarea dobânzii, în valoare egală cu trei rate de dobândă.

Modificările reglează noul sistem de acordare de garanţii de stat pentru locuinţe construite atât în regim individual, cât şi în sistem asociativ şi sunt deja incluse într-un proiect de act normativ.

În acest an, programul a fost modificat, astfel că Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM va garanta creditul pentru cumpărarea unei locuinţe prin "Prima Casă" în limita a 60.000 euro, pentru imobile vechi ori deja începute, şi 70.000 euro, pentru locuinţe cu lucrări încă neîncepute, iar cumpărătorii organizaţi în asociaţii vor avea o garanţie de câte 75.000 euro, tot pentru case noi.

Creditele prin "Prima Casă" au o rată a dobânzii EURIBOR (rata solicitată între principalele bănci din zona euro la depozitele pe piaţa interbancară) la 3 luni plus maxim 4% pe an, la credite în euro, respectiv ROBOR (rata dobânzii la împrumuturi pe piaţa interbancară românească) la 3 luni plus maxim 2,5 puncte procentuale. Marja include şi nivelul total al comisioanelor percepute de finanţator.

Conform sistemului pregătit de autorităţi, persoana care va solicita un credit pentru construcţia unei locuinţe trebuie să prezinte băncii atât proiectul tehnic şi detaliile de execuţie, cât şi contractul de antrepriză încheiat cu o firmă de construcţii, din care să rezulte că durata construcţiei este de maximum 18 luni de la data efectuării primei trageri din credit, termen care nu poate fi prelungit decât cu cel mult un an.

Va exista însă şi o facilitate pentru cumpărători, în sensul că în intervalul de maximum 18 luni cuprins între data primei trageri şi finalizarea construcţiei, când statul are doar o garanţie asupra terenului şi nu posibilitatea de valorificare a construcţiei, băncile să asigure o perioadă de graţie în care ratele de capital aferente facilităţii de credit să nu fie scadente şi în care beneficiarul datorează exclusiv dobânzile, comisioanele şi costul devizelor, terenului şi locuinţei. Această perioadă va putea fi prelungită tot cu cel mult un an prin act adiţional la contractul de credit.

Persoanele care construiesc o locuinţă în regim individual trebuie să aibă în proprietate terenul aferent, să accepte să garanteze cu acesta rambursarea creditului, să acopere din surse proprii eventuale costuri suplimentare devizului estimat, să asigure locuinţa, să acopere costurile de notare a autorizaţiei de construire şi, ulterior, a locuinţei în cartea funciară.

Credite garantate prin programul "Prima Casă" vor fi acordate şi familiilor în care unul dintre soţi a cumpărat o locuinţă înainte de căsătorie, deşi Codul familiei stabileşte că imobilul astfel achiziţionat este bun comun.

În cazul locuinţelor construite în regim asociativ, beneficiarii trebuie să solicite în nume propriu, la aceeaşi bancă, acordarea a câte unui credit pentru construirea unui ansamblu de locuinţe, în care fiecare persoană asociată va fi proprietarul unei singure locuinţe. Toţi beneficiarii asociaţi trebuie să semneze contractul de antrepriză cu aceeaşi firmă de construcţii, iar cel puţin unul dintre asociaţi să aibă în proprietate terenul.

Băncile nu vor percepe comision de neutilizare şi de rambursare anticipată, iar contractul de credit nu poate conţine clauze care să permită modificarea unilaterală de către bancă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici