Lovitură pentru economia Marii Britanii. Eurostat: Importurile Uniunii Europene din Regat aproape s-au înjumătăţit după Brexit

  • Importurile Uniunii Europene din Marea Britanie aproape s-au înjumătăţit în primele două luni ale anului după ieşirea din Marea Britanie de pe piaţa unică a UE, au arătat datele publicat vineri de Eurostat.
  • Biroul de statistici al Uniunii Europene, Eurostat, a precizat că importurile UE din Marea Britanie au scăzut cu 47,0% faţă de anul anterior în ianuarie-februarie la 16,6 miliarde de euro, în timp ce exporturile către Regatul Unit au scăzut doar cu 20,2%, până la 39,8 miliarde de euro.
3949 afișări
Imaginea articolului Lovitură pentru economia Marii Britanii. Eurostat: Importurile Uniunii Europene din Regat aproape s-au înjumătăţit după Brexit

Lovitură pentru economia Marii Britanii. Importurile Uniunii Europene din Regat aproape s-au înjumătăţit

Drept urmare, excedentul comercial( diferenţă exporturi/ importuri) al UE în raport cu Marea Britanie a crescut la 23,2 miliarde de euro de la 18,6 miliarde de euro în aceeaşi perioadă a anului 2020, când Londra încă se bucura de acces nestingherit la piaţa unică a UE, relatează Reuters.

Eurostat a precizat că excedentul comercial neajustat al zonei euro în raport cu restul lumii a scăzut la 17,7 miliarde de euro în februarie de la 23,4 miliarde în februarie 2020. Cu toate acestea, din cauza unei luni ianuarie puternice, rezultatul cumulat de două luni a fost încă mai bun decât anul trecut, excedent de 28,7 miliarde de euro faţă de 25,0 miliarde de euro în ianuarie-februarie 2020.

Ajustat pentru fluctuaţiile sezoniere, excedentul comercial al zonei euro în raport cu restul lumii a fost de 18,4 miliarde în februarie, exporturile scăzând cu 2,5%, în timp ce importurile au crescut cu 3,4%.

În februarie 2021, comparativ cu februarie 2020, treisprezece statele membre au înregistrat o creştere a importurile extracomunitare, în timp ce paisprezece state membre au înregistrat o scădere cu cea mai mare scădere fiind în Luxemburg (-18,7%) şi Franţa (-15,8%). Cele mai mari creşteri au fost observate în Estonia (+ 24,5%) şi Ungaria (+ 17,2%).

În februarie 2021, comparativ cu februarie 2020, paisprezece state membre au înregistrat o creştere a exporturilor în afara UE, în timp ce treisprezece state membre au observat o scădere, cea mai mare scădere înregistrându-se în Cipru (-18,3%). Cele mai mari creşteri s-au înregistrat în Estonia (+ 33,2%) şi Grecia (+ 17,7%).

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici