Lungul şi durerosul drum al legumelor şi fructelor până pe masa europeanului

Nicio ţară europeană nu este complet autosuficientă în ceea ce priveşte producţia de alimente, dar, în UE, Polonia se apropie cel mai mult de acest statut, scrie Ziarul Financiar.

838 afișări
Imaginea articolului Lungul şi durerosul drum al legumelor şi fructelor până pe masa europeanului

Lungul şi durerosul drum al legumelor şi fructelor până pe masa europeanului

Nici chiar Olanda, campionul european la exporturi de legume şi carne, nu se poate com­para cu Polinia. România este autosuficientă la două categorii de alimente. În cazul Poloniei, doar la peşte şi fructe de mare şi uleiuri vege­tale producţia internă nu poate satisface ce­re­rea. De aceea şi această ţară are nevoie de im­porturi. Toate statele membre ale UE au ne­vo­ie de importuri de alimente pentru a satis­face cererea, fie de la producători europeni, fie din state precum Maroc, Egipt şi Turcia.

Clasamentul autosuficienţei producţiei de alimente a fost realizat de Credit Agricole Polska, iar categoriile de produse analizate sunt cereale, uleiuri vegetale, uleiuri animale, lapte, ouă, carne, fructe, legume şi peşte şi fructe de mare. Dar astfel de clasamente sunt înşelătoare pentru că producţia de alimente de obicei nu rămâne toată în ţară, fie ea euro­peană sau africană sau asiatică, decât dacă sunt introduse restricţii sau interdicţii de export, iar la astfel de politici se apelează de o­bicei din disperare. Anul tre­cut şi anul acesta până acum a fost multă disperare. Şi du­rere în portofelul consuma­torului.

Spania, de exemplu, este un furnizor tradiţional de roşii pentru lunile de final de iarnă şi în­ce­put de primăvară. Cel mai bogat co­merciant de acolo, Juan Roig, patronul miliar­dar al lanţurilor de supermarketuri Mer­ca­dona, a explicat că puhoiul de cumpărători din restul Europei şi din China a făcut ca pre­ţurile roşiilor şi cărnii din Spania să urce până la cer pentru cumpărătorii locali. Roig a pre­cizat că războiul din Ucraina a afectat pro­ducţia de roşii deoarece scumpirea gazelor, un efect al conflictului, i-a forţat pe fermierii din nordul Europei să renunţe la producţia din sere, care sunt încălzite cu acest combustibil.

În schimb, cumpărătorii i-au luat cu asalt pe fermierii din Spania care-şi încălzesc se­rele cu ener­gie solară. Şi astfel preţul roşiilor spaniole a crescut de la 1,40 de euro pe kilogram în ianuarie 2021 la peste 2 euro. Magazinele au ur­cat şi ele pre­ţurile. Explicaţiile lui Roig vin în contextul în care el a fost descris de un ministru spaniol ca fiind „un ca­pi­talist fără scrupule“. Lipsa roşiilor spa­niole, la care a contribuit şi vremea neo­bişnuit de rece din sudul ţării, este una dintre cauzele pe­nuriei recente de legume din Marea Britanie.

Deşi unele legu­me par banale pentru unele societăţi, ele au o importanţă specială în altele şi lipsa lor poate duce la complicaţii economice şi politice. Tur­cia a sistat la începutul acestei luni exporturile de roşii pentru a frâna o even­tuală creştere a preţurilor acasă, dar a ridicat in­terdicţia după câteva zile. Turcia este unul dintre cei mai mari furnizori pentru Europa, mai ales pentru Europa de Est şi în special pentru România, iar vremea bună din iarnă a făcut ca producţia din sere să fie destul de ridicată.

Ieşirea de pe piaţă a producătorilor olan­dezi din cauza preţurilor mari ale energiei în­seamnă retragerea unui concurent pentru ro­şiile turceşti. Cea mai mare parte a pro­duc­ţiei din Turcia este destinată procesării. Maro­cul este exportator major de roşii pentru Europa de Vest, iar producţia şi livrările de acolo au fost afectate în ultimele luni de vre­mea rece şi de furturi. Pentru a avea suficientă marfă pen­tru piaţa europeană mai bogată, exportatorii marocani au întrerupt livrările că­tre pieţele africane. Pentru mulţi fermieri ma­ro­cani, natura, costurile şi sărăcia au devenit forţe potrivnice mult prea puternice pentru a rezista în afaceri.

Vremea rece din nordul Africii a afectat şi producţia de căpşuni a Marocului.

În plus, exporturile au fost lovite de scă­de­rea puterii de cumpărare a europenilor. Preţu­rile şi-au mai revenit în primăvară, dar piaţa a scos în evidenţă o altă problemă pentru maro­cani: nu pot concura cu preţurile mici ale căp­şunilor congelate exportate în Europa de fer­mi­erii egipteni, scrie Fresh Plaza. Astfel, pro­ducţia egipteană, care beneficiază de costuri foar­te mici, tinde să monopolizeze toate pie­ţele. Vremea anormal de rece din iarnă a lovit şi producţia de roşii de seră din Uzbekistan, unde preţurile au atins niveluri record şi urcă.

Uzbekistan este o ţară săracă, dar care exportă fructe şi legume. Pierderile din producţie datorate frigului din sere variază de la 50% la 70%, ceea ce se vede şi în exporturi.

Probleme sunt şi în ţările bogate. În Olanda, campion european la producţie şi exporturi de legume şi carne, inflaţia la alimente a ajuns la 18% în februarie. Din cauza preţurilor record, ceapa a devenit un simbol al bogăţiei. Europa a importat în ultimele luni mai puţină ceapă, pe de o parte deoarece costurile mari au descurajat importurile, iar pe de alta pentru că rezervele locale din producţia de anul trecut au fost destul de ridicate. Ungaria, însă, se confruntă cu o criză de ceapă deoarece seceta a afectat recoltele. Iar ceapa este un aliment tradiţional pentru unguri.

La fel este şi în alte ţări, şi de aceea mai multe guverne au restricţionat exporturile. Printre ele se numără cele ale Turciei şi Kazahstanului.

În Asia s-au pornit deja războaie comerciale pentru ceapă. În India, lipsa legumei a devenit o chestiune politică, interesele exportatorilor fiind contrare celor ale consumatorilor. India este unul dintre cei mai mari producători din lume şi şi-a majorat exporturile de ceapă anul trecut. Tot anul trecut, Marea Britanie şi-a majorat cu 60% importurile, dar tot nu a scăpat de penurie. De asemenea, Uzbekistan şi-a făcut debutul pe lista importatorilor, potrivit East Fruit.

Cu atâtea penurii şi incertitudini pe pieţele legumelor şi fructelor, culmea penuriei ar fi ca Polonia să rămână fără celebrele sale mere. Lucrul acesta este posibil, spune pentru Fresh Plaza un mare distribuitor de mere polonez. Pentru că producţia din sudul Europei a fost foarte slabă anul trecut, merele poloneze s-au vândut bine şi continuă să se vândă la export, astfel că este posibil ca stocurile unora din producători să se epuizeze înainte de începerea sezonului din acest an. În 2022, China a importat cea mai mare catitate de mere din ultimii trei ani.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
legume,
fructe,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici