Mai multe bănci din Cluj sunt pasibile de amenzi pentru nereguli privind actele adiţionale

Mai multe sucursale ale unor bănci din municipiul Cluj-Napoca ar putea fi amendate de Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Cluj, care a depistat nereguli în ceea ce priveşte actele adiţionale la contractele de credit, unii clienţii fiind notificaţi prin sms.

25 afișări
Imaginea articolului Mai multe bănci din Cluj sunt pasibile de amenzi pentru nereguli privind actele adiţionale

Mai multe bănci din Cluj sunt pasibile de amenzi pentru nereguli privind actele adiţionale (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

Directorul CJPC Cluj, Mircea Radu, a declarat luni corespondentului MEDIAFAX că în această săptămână au fost invitaţi la sediul comisariatului reprezentanţii a 22 de bănci, după ce inspectorii instituţiei au descoperit în urma unor controale numeroase nereguli în ceea ce priveşte actele adiţionale.

"Am chemat, în această săptămână, la CJPC Cluj reprezentanţii a 22 de bănci după ce am efectuat un control şi am luat toate modelele de acte adiţionale la contractele de credit. Au fost descoperite numeroase nereguli şi, cu siguranţă, vom aplica amenzi. Au fost bănci care şi-au notificat clienţii prin SMS, în loc să negocieze direct cu ei, ceea ce contravine legii, sau care au transformat comisionul de risc într-unul de administrare", a spus Radu.

Potrivit acestuia, numărul reclamaţiilor depuse de clienţii nemulţumiţi la adresa unor bănci a crescut "considerabil" în ultima săptămână, după expirarea termenului de reglementare a actelor adiţionale la contractele de credit.

Mircea Radu a precizat că amenzile ar putea fi aplicate chiar în cursul săptămânii viitoare.

În luna iunie, Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă 50/2010, privind contractele de credit pentru consumatori, pe baza unui proiect elaborat de ANPC, care transpune în legislaţia românească Directiva Europeană 48/CE/2008, printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipată la creditele cu dobândă variabilă şi calcularea dobânzii în funcţie de un indice de referinţă transparent, la care se adaugă o marjă fixă, care nu poate fi modificată faţă de contractul iniţial.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici