Mai multe bănci mari sunt investigate în SUA pentru manipularea preţurilor metalelor preţioase

Mai multe bănci mari, printre care HSBC, Societe Generale, Barclays, JP Morgan şi Deutsche Bank, sunt investigate în Statele Unite ale Americii pentru manipularea preţurilor metalelor preţioase, relatează Bloomberg şi Financial Times.

197 afișări
Imaginea articolului Mai multe bănci mari sunt investigate în SUA pentru manipularea preţurilor metalelor preţioase

Mai multe bănci mari sunt investigate în SUA pentru manipularea preţurilor metalelor preţioase (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Alte bănci vizate de ancheta autorităţilor americane sunt Credit Suisse, UBS, Goldman Sachs, Bank of Nova Scotia şi Standard Bank.

HSBC Holdings a anunţat că autorităţile americane au cerut băncii mai multe documente legate de tranzacţiile cu metale preţioase, cum ar fi aurul şi argintul. Reprezentanţii celei mai mari bănci din Europa au precizat că instituţia cooperează cu Departamentul american de Justiţie în această investigaţie.

Banca britanică se află sub o înţelegere cu Procuratura americană, încheiată în urmă cu cinci ani pentru închiderea unui caz de spălare de bani, care impune HSBC să colaboreze în alte anchete.

În prezent, HSBC este implicată şi într-un scandal de evaziune fiscală, după ce un raport publicat de International Consortium of Investigative Journalist (ICIJ) la începutul lunii februarie a arătat că HSBC Private Bank, filiala eleveţiană a băncii britanice, a obţinut profituri importante din administrarea de conturi secrete de peste 100 miliarde de dolari.

Săptămâna trecută, Procuratura din Elveţia a deschis o anchetă împotriva HSBC Holdings în ceea ce priveşte acuzaţiile de spălare de bani şi a efectuat percheziţii la birourile diviziei de banking din Geneva ale băncii britanice. De asemenea, preşedintele HSBC, Douglas Flint, va fi audiat de parlamentul britanic în această săptămână, instituţai deschizând o investigaţie pentru a stabili dacă HSBC şi-a ajutat clienţii să evite plata taxelor prin divizia din Elveţia.

Ancheta privind piaţa metalelor preţioase se adaugă mai multor investigaţii conduse de Departamentul american de Justiţie în ultima perioadă privind manipularea unor indici financiari de către instituţiile bancare.

Procurorii americani anchetează în prezent mai multe cazuri de manipulare a pieţei valutare şi a ratelor dobânzilor interbancare.

De altfel, autorităţile din Europa au început şi ele să investigheze cazuri de manipulare a pieţei metalelor preţioase de către bănci. În Marea Britanie, Barclays a fost amendată, în luna mai a anului trecut, cu 26 de milioane de lire sterline pentru manipularea preţului aurului, în timp ce autoritatea de reglementare din Germania a deschis o anchetă în legătură cu piaţa aurului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici