Mai mulţi apropiaţi ai lui Putin ar fi beneficiat de tranzacţii ale Deutsche Bank. SUA investighează dacă banca a încălcat legislaţia

Mai mulţi apropiaţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin ar fi beneficat de tranzacţii ale Deutsche Bank investigate de procuratura americană, potrivit unor persoane apropiate situaţiei, citate de Bloomberg.

651 afișări
Imaginea articolului Mai mulţi apropiaţi ai lui Putin ar fi beneficiat de tranzacţii ale Deutsche Bank. SUA investighează dacă banca a încălcat legislaţia

Mai mulţi apropiaţi ai lui Putin ar fi beneficiat de tranzacţii ale Deutsche Bank. SUA investighează dacă banca a încălcat legislaţia (Imagine: AFP/Mediafax Foto)

Departamentul de Justiţie din Statele Unite investighează dacă cea mai mare bancă din Germania a efectuat corect tranzacţii de până la 6 miliarde de dolari, care ar fi putut să mascheze ieşiri de fonduri din Rusia, au spus sursele.

Deutsche Bank face propriile verificări ale tranzacţiilor respective, analizând conturi legate de circa 12 entităţi pentru care a efectuat aşa-numite tranzacţii în oglindă între Moscova şi Londra, au arătat sursele.

În mai multe cazuri, activele din aceste conturi ar fi aparţinut unor asociaţi ai lui Putin, între care o rudă mai îndepărtată a preşedintelui rus şi doi prieteni vechi, Arkadi şi Boris Rotenberg, care s-au îmbogăţit prin contracte cu companii de stat şi care sunt pe lista sancţiunilor SUA.

Nu există informaţii că cei doi Rotenberg sau alte persoane cu legături cu aceste conturi ar fi investigaţi.

Tranzacţiile de acest tip sunt legale. Ce vor să ştie procurorii americani este dacă banca a încălcat legislaţia bancară din SUA, inclusiv cea referitoare la spălarea de bani.

Un reprezentant al fraţilor Rotenberg a negat orice implicare a acestora în tranzacţiile respective.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului a refuzat să comenteze ceea ce a numit "acuzaţii fără substanţă".

În ultimele luni, pe fondul încetinirii activităţilor în Rusia, Deutsche Bank a redus numărul de angajaţi şi a închis divizia de tranzacţii cu instrumente financiare din această ţară.

Banca germană este vizată deja în trei anchete penale în Statele Unite şi anticipează costuri de ordinul miliardelor de dolari, parţial din cauza costurilor litigiilor.

Suspiciunile că apropiaţi ai lui Putin au încercat să scoată bani din Rusia intră în contradicţie cu apelurile frecvente ale preşedintelui ca ruşii să investească în propria ţară.

Un oficial rus de rang înalt a confirmat că Putin ştie despre investigaţia de la Deutsche Bank şi acuzaţiile legate de implicarea fraţilor Rotenberg.

Oficiali ruşi sunt îngrijoraţi că acest caz ar putea declanşa o controversă similară cu cea legată de conturi ruseşti la Bank of New York, izbucnită în urmă cu 15 ani. Banca respectivă a admis că nu a informat despre miliardele de dolari care au intrat în conturile sale din Rusia, evitând plata taxelor în ţara respectivă.

Fraţii Rotenberg sunt printre cei mai bogaţi oameni de afaceri din Rusia şi se află de anul trecut pe lista persoanelor supuse sancţiunilor SUA, impuse în contextul crizei din Ucraina.

Cei doi şi-au construit averile în timpul mandatelor de 15 ani ale lui Putin, în parte prin contracte cu grupul Gazprom şi alte companii de stat. La sfârşitul lui 2014, averile celor doi se ridicau la peste 3 miliarde de dolari fiecare, potrivit datelor Bloomberg.

Nu există informaţii că Deutsche Bank ar fi administrat active ale fraţilor Rotenberg sau alte altor persoane după ce aceştia au fost sancţionaţi de SUA, a spus o persoană apropiată investigaţiei.

În octombrie 2014, banca centrală a Rusiei a abordat Deutsche Bank, pentru a-i solicita să investigheze activităţilor anumitor clienţi. Deutsche Bank a anunţat că în acest caz a luat măsuri disciplinare împotriva unor angajaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici