Managerii companiilor estimează reduceri de personal şi creşteri de preţuri pentru august-octombrie

Managerii societăţilor comerciale estimează pentru perioada august-octombrie reducerea numărului de angajaţi, concomitent cu o creştere a preţurilor, în toate sectoarele de activitate, respectiv în industria prelucrătoare, servicii, construcţii şi comerţul cu amănuntul, potrivit unui sondaj INS.

13 afișări
Imaginea articolului Managerii companiilor estimează reduceri de personal şi creşteri de preţuri pentru august-octombrie

Managerii companiilor estimează reduceri de personal şi creşteri de preţuri pentru august-octombrie (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

În cadrul anchetei de conjunctură din luna august, managerii din industria prelucrătoare preconizează, pentru următoarele trei luni, o relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural -5%), se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

În acelaşi timp, numărul de salariaţi va scădea, soldul conjunctural fiind de -16% pe total industrie prelucrătoare (-23% la întreprinderile foarte mari, cu 500 salariaţi şi peste). Reduceri mari de personal sunt preconizate în sectorul de fabricare a produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, metalurgie şi fabricarea altor mijloace de transport (solduri conjuncturale -46%, -45% şi respectiv -32%).

Pentru preţurile produselor industriale, se prognozează o creştere moderată a acestora în următoarele trei luni (sold conjunctural +11%).

În activitatea de construcţii se va înregistra, în august-octombrie, o scădere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural -11%) şi o scădere a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural -18%).

Managerii estimează o reducere a numărului de salariaţi (sold conjunctural -16%), această tendinţă fiind dată în special de întreprinderile mici, cu mai puţin de 50 salariaţi, în timp ce preţurile lucrărilor de construcţii vor creşte moderat (sold conjunctural +9%).

Pentru comerţul cu amănuntul se preconizează o diminuare a activităţii economice pentru următoarele trei luni (sold conjunctural -14%), volumul total al vânzărilor de mărfuri şi cel al comenzilor adresate de către unităţile comerciale furnizorilor de mărfuri vor avea o tendinţă de scădere (sold conjunctural -13%, respectiv -16%).

De asemenea, angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni o scădere moderată a numărului de salariaţi din acest sector (sold conjunctural -6%), dar şi o creştere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +35%).

Conform estimărilor din luna august 2010, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte relativă stabilitate (sold conjunctural -5%).

În acest sector se estimează, pentru august-octombrie, scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -13%). Această tendinţă este dată în special de întreprinderile mari, cu 250-499 de salariaţi şi (sold conjunctural -20%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare a prestaţiilor vor avea o tendinţă de creştere moderată (sold conjunctural +8%).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici