Manpower:14% dintre angajatori anticipează noi angajări în ultimul trimestru

Doar 14% dintre angajatori intenţionează să facă noi angajări în ultimul trimestru al acestui an, cu cele mai multe oportunităţi în finanţe, asigurări şi imobiliare, iar un procent similar de companii, de 13%, anticipează reduceri de personal, potrivit Manpower.

410 afișări
Imaginea articolului Manpower:14% dintre angajatori anticipează noi angajări în ultimul trimestru

Manpower:14% dintre angajatori anticipează noi angajări în ultimul trimestru

Totodată, 69% nu anticipează schimbări, iar 4% sunt nesiguri în privinţa planurilor de angajare, arată studiul Manpower privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă.

Astfel, previziunea netă de angajare rezultată în urma ajustării sezoniere este de +9%, valoare similară cu cea din ultimele două trimestre, dar cu 4 puncte procentuale mai puternică decât cea raportată în trimestrul patru al anului trecut.

"Încrederea angajatorilor nu a suferit schimbări dramatice din trim. III/2011, deşi perspectivele ocupării forţei de muncă au fost ceva mai conservatoare în 2013 şi la începutul anului 2014. În ansamblu se observă aceeaşi abordare calculată şi echilibrată în privinţa angajărilor, însă fluctuaţiile intenţiilor de angajare la nivel de sector de activitate sau regiune s-au intensificat. Ponderea angajatorilor care intenţionează să-şi crească numărul de angajaţi a scăzut cu 7 puncte procentuale faţă de trimestrul trecut. Această încetinire a ritmului de angajare este caracteristică perioadei de final de an, dar poate să indice şi o lipsă de certitudine a angajatorilor cu privire la orizontul pe termen lung. Cert este că semnalele pozitive pe care le-am primit pe parcursul ultimelor trei trimestre sunt acum mai puţin omogene", a declarat Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup România.

Potrivit Manpower, optimismul angajatorilor a scăzut în comparaţie cu trimestrul anterior în opt sectoare şi şapte regiuni, iar prognoza de angajare a slăbit faţă de ultimele trei luni ale anului trecut în cinci din cele zece sectoare şi s-a îmbunătăţit în cinci din cele opt regiuni.

Cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă se pot aştepta la cele mai multe oportunităţi de angajare în sectorul finanţe, asigurări, servicii imobiliare şi servicii de afaceri, unde angajatorii raportează planurile cele mai optimiste din primul trimestru din 2009 până în prezent. La +19%, previziunea netă de angajare din sector este cu 3 puncte procentuale mai puternică decât în trimestrul al treilea şi cu 15 puncte procentuale puternică decât în ultimul trimestru al anului trecut.

Piaţa va fi favorabilă şi pentru cei care caută locuri de muncă în transport, depozitare şi comunicaţii şi în sectorul administraţie publică şi servicii sociale, unde previziunea netă de angajare se situează la + 8%, respectiv, + 6%. Vor exista oportunităţi de angajare şi în industria prelucrătoare, dar previziunea netă de angajare de +13% din sector este cu 5 puncte procentuale mai slabă decât în intervalul iulie - septembrie, fiind în scădere pentru al doilea trimestru consecutiv, menţionează studiul.

Angajatorii din construcţii raportează cele mai restrânse perspective de angajare. Previziunea din sector este de -11% şi a revenit la valori negative, după o scădere de 13 puncte procentuale faţă de trimestrul al treilea, fiind cea mai pesimistă prognoză raportată de angajatorii de profil în ultimele opt trimestre.

Din punct de vedere regional, angajatorii cei mai încrezători sunt în regiunea Nord-Vest, unde previziunea se situează la +10%. Perspectivele de angajare sunt neschimbate în comparaţie cu trimestrul precedent şi se îmbunătăţesc cu 3 puncte procentuale faţă de intervalul similar al lui 2013. În schimb, cel mai puţin încrezători angajatori se găsesc în regiunea Nord-Est, aceştia raportând o previziune netă de angajare de -10%, cea mai slabă din trimestrul al treilea din 2010 şi până în prezent. Intenţiile de angajare din regiune scad cu 23, respectiv 18 puncte procentuale atât faţă de trimestrul cât şi faţă de anul anterior.

Perspectivele rămân pozitive, dar scad semnificativ ca amploare în regiunea Sud-Est, unde previziunea de +2% este cu 11 puncte procentuale mai slabă decît în trimestrul al treilea.

Indiferent de regiunea sau de sectorul de activitate în care doresc să se angajeze, cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă vor beneficia de mai multe oportunităţi în organizaţiile mari, cu peste 250 de angajaţi. Angajatorii din aceste organizaţii raportează o previziune netă de angajare de + 9%, la acelaşi nivel cu media naţională.

Ritmul de angajare în organizaţiile de mici dimensiuni (sub 10 angajaţi) rămâne lent, după cum dovedeşte previziunea netă de angajare de -1%, în timp ce angajatorii din organizaţiile mici şi mijlocii prevăd creşteri moderate ale numărului de angajaţi.

"Piaţa forţei de muncă îşi găseşte treptat echilibrul la un nivel moderat şi este din ce în ce mai clar că opinia angajatorilor despre posibilităţile lor de creştere viitoare nu le permite să se lanseze în planuri de angajare mai ambiţioase. Această situaţie ridică problema modului în care această încredere poate fi susţinută şi încurajată pentru a stimula crearea mai multor locuri de muncă decât piaţa este capabilă să genereze organic în condiţiile actuale", a adăugat Petrof.

Previziunea netă de angajare reprezintă diferenţa dintre procentul de angajatori care anticipează o creştere a volumului total de angajări şi procentul celor care anticipează o scădere a angajărilor în locaţia lor, în trimestrul următor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici