Marile bănci străine pot reduce cu 5% expunerea pe România

FMI, Comisia Europeană (CE) şi BNR au decis, joi, la Bruxelles, că expunerile primelor nouă bănci străine prezente pe piaţa românească pot varia într-o marjă de plus/minus 5% faţă de nivelul înregistrat în luna martie a anului trecut, a declarat pentru MEDIAFAX preşedintele Bancpost, Mihai Bogza.

32 afișări
Imaginea articolului Marile bănci străine pot reduce cu 5% expunerea pe România

Marile bănci străine pot reduce cu 5% expunerea pe România (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Reprezentanţi ai FMI, CE, BNR şi Ministerul Finanţelor s-au întâlnit cu oficiali ai Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank, Piraeus Bank şi UniCredit, care deţin 70% din piaţa din România.

Bogza a afirmat că a fost reconfirmat angajamentul tuturor părţilor de a sprijini programul de reforme convenit de autorităţile române cu FMI şi Uniunea Europeană.

"Din partea băncilor majore din Românie acest lucru se caracterizează prin menţinerea expunerii în perioada următoare. S-a convenit totuşi ca, pentru o mai uşoară monitorizare, să se majoreze flexibilitatea expunerilor, în limita a 5% din expunerea totală", a spus Bogza.

El a explicat că monitorizarea expunerilor era dificilă, în condiţiile în care datorită numărului mare de tranzacţii efectuate, unele bănci ajungeau să depăşească substanţial expunerea.

"Nu este practic o reducere sau o majorare a expunerii, ci o flexibilizare", a continuat şeful Bancpost.

El a arătat că Bancpost este una dintre băncile hotărâte să folosească în continuare orice oportunitate pentru creşterea volumului creditării.

"Din acest punct de vedere avem asentimentul băncii-mamă (EFG Eurobank - n.r.) ca, în măsura în care aceste oportunităţi se vor materializa, chiar să ne majorăm expunerea pe România", a continuat Bogza.

Totodată, el a precizat că expunerea EFG Eurobank în România era la finele lunii iunie în creştere cu 80 de milioane de euro faţă de nivelul din martie 2009.

"Mai mult, expunerea Eurobank pe România a fost pe parcursul întregii perioade de la semnarea acordului în medie cu 100 de milioane de euro peste nivelul convenit, respectiv din martie 2009", a încheiat Bogza.

Grupurile mamă ale principalelor nouă bănci străine prezente în Romnia au semnat, în august 2009, scrisori bilaterale de angajament pentru menţinerea nivelului expunerii pe piaţa românească la nivelul din martie, stabilit la Viena, şi a ratei de solvabilitate a sucursalelor peste 10%.

La începutul lunii iulie, surse oficiale au declarat pentru MEDIAFAX că principalele nouă bănci străine din România se vor întâlni pe 22 iulie, la Bruxelles, cu reprezentanţi ai FMI, BNR şi CE pentru a patra evaluare a acordului încheiat în martie 2009 la Viena şi, cel mai probabil, vor cere din nou reducerea expunerilor de pe piaţa locală.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a afirmat săptămâna trecută că acordul de la Viena ar putea fi uşor revizuit, iar băncile să-şi reducă expunerea pe piaţa locală, dar a subliniat că această operaţiune nu ar trebui înţeleasă negativ.

"Trebuie să vedem şi ce este cu această rezervă pe termen lung şi, în măsura în care ea a fost creată în relaţia mamă bănci-fiică, atunci este posibil ca şi acordul de la Viena, în care sub umbrela FMI şi CE ne-am înţeles cu cele nouă bănci să-şi păstreze expunerea pe România, să fie uşor revizuit şi atunci ar trebui să avem o discuţie şi o explicaţie ca acest lucru să nu fie înţeles negativ: au plecat băncile cu banii. Nu, s-a redus expunerea faţă de România, deci s-a redus şi datoria pe termen scurt", a spus guvernatorul BNR.

Cele nouă bănci s-au mai întâlnit în primăvara acestui an la Atena pentru a aproba continuarea iniţiativei de la Viena.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici