Marile companii europene vor intra în 2011 cu lichidităţi de 700 miliarde de dolari

Marile companii europene vor intra în 2011 cu lichidităţi de aproape 700 de miliarde de dolari, ceea ce va amplifica presiunile asupra directorilor să facă achiziţii, să majoreze dividendele şi să răscumpere acţiuni, transmite Bloomberg.

26 afișări
Imaginea articolului Marile companii europene vor intra în 2011 cu lichidităţi de 700 miliarde de dolari

Marile companii europene vor intra în 2011 cu lichidităţi de 700 miliarde de dolari (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

La sfârşitul lunii septembrie, 466 de mari companii europene aveau deţineri totale de lichidităţi de 691 miliarde de dolari, cu 16% mai mult faţă de sfârşitul anului 2007, anul declanşării crizei financiare, potrivit datelor Bloomberg.

Nestle, care nu a raportat datele pentru trimestrul al treilea, deţine 30 de miliarde de dolari.

Cele mai mari companii europene au restrâns achiziţiile şi dividendele în acest an, întrucât criza datoriilor suverane a pus în pericol creşterea veniturilor şi profiturilor.

Acţionarii vor dori însă ca fondurile să fie investite în 2011, pentru a stimula câştigurile pe piaţa de capital care vor înregistra, în acest an, cea mai redusă creştere din ultimul deceniu.

"Anul 2011 va fi unul al fuziunilor şi achiziţiilor, precum şi al răscumpărării de acţiuni şi al dividendelor", a declarat Claudia Panseri, şefa departamentului strategie în domeniul pieţei de capital la Societe Generale.

Total, Siemens şi Daimler sunt între 12 companii care deţin fiecare lichidităţi de peste 10 miliarde de dolari, comparativ cu numai cinci companii în 2007.

Nestle, cea mai valoroasă companie din Europa, cu o capitalizare de piaţă de 193 miliarde de franci elveţieni (193 miliarde dolari), se află pe primul loc, cu 30 de miliarde, după finalizarea vânzării, pentru 28,3 miliarde de dolari, a participaţiei majoritare deţinute la compania Alcon.

Companiile din vestul Europei au anunţat în acest an 4.374 achiziţii, 83 dintre ele de cel puţin un miliard de dolari.

Companiile americane au realizat 7.078 achiziţii, 135 de peste un miliard de dolari.

Valoarea totală a achiziţiilor din acest an a fost de 427 miliarde dolari în Europa şi 616 miliarde dolari în SUA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici