Marile Reţele Comerciale: Noile măsuri fiscale şi economice vor genera pagube serioase economiei şi cetăţenilor

Ordonanţa de Urgenţă anunţată de Guvern prin care sunt introduse măsuri fiscale şi economice extreme va genera pagube serioase economiei şi cetăţenilor şi slăbeşte încrederea în instituţiile statului, au avertizat, vineri, reprezentanţii Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR).

736 afișări
Imaginea articolului Marile Reţele Comerciale: Noile măsuri fiscale şi economice vor genera pagube serioase economiei şi cetăţenilor

AMRCR: Noile măsuri fiscale şi economice vor genera pagube serioase economiei şi cetăţenilor

„De asemenea, modul pripit prin care Guvernul a hotărât adoptarea acestor măsuri, fără o consultare reală minimală, mai ales cu reprezentanţii sectoarelor economice afectate de actul normativ în cauză, şi cu o fundamentare şubredă şi insidioasă, va conduce la pierderea însemnată de încredere a multor întreprinderi în capacitatea instituţiilor Statului de a menţine un mediu stabil, predictibil şi echitabil în care aceştia îşi pot desfăşura activitatea”, au mai susţinut reprezentanţii AMRCR, patronat din comerţ, a avertizat, vineri, printr-un comunicat de presă.

Poziţionarea antagonică evidentă faţă de sectoare de activitate vitale pentru stabilitatea economiei naţionale pe care decidenţii politici au afişat-o, odată cu justificarea acestor măsuri, insuflă sentimentul că asistăm la adevărate acţiuni punitive împotriva acestor sectoare sau că acestea lucrează concertat în detrimentul interesului comun, au mai apreciat reprezentanţii Comercianţilor.

„O astfel de poziţionare din partea decidenţilor politici este profund nocivă pentru adevăratele interese economice şi sociale ale ţării. AMRCR reuneşte întreprinderi atât cu capital străin, cât şi cu capital pur românesc, care, prin locurile de muncă create şi taxele şi impozitele plătite bugetului Statului, au contribuit şi continuă să contribuie la bunăstarea cetăţenilor şi la buna funcţionare a instituţiilor Statului. Cu toate acestea, aceste întreprinderi au fost în mod recurent subiecte ale unor măsuri nedrepte, nejustificate, rezultate dintr-o retorică niciodată întemeiată pe cauze economice şi sociale reale, relevante pentru cetăţeanul consumator, ci, întotdeauna pe divizări păguboase, între întreprinderi mici şi multinaţionale, între întreprinderi cu capital românesc şi cele cu capital străin. Ceea ce s-a obţinut întotdeauna în aceste cazuri nu a fost o viaţă mai bună pentru cetăţeni, ci dimpotrivă”, au atras atenţia membrii AMRCR.

În plus, membrii Asociaţiei au subliniat că este important ca decidenţii politici să nu uite că un principiu fundamental al deciziei economice, menite să asigure bunăstare, valoare adăugată şi stabilitate, este de a satisface nevoile celuilalt, ca să-ţi poţi satisface propriile nevoi, iar pentru aceasta este nevoie de cooperare, de dialog, de capacitate de înţelegere.

„De asemenea, este ştiut că cea mai des întâlnită plângere este cea referitoare la lipsa banilor şi ea vine mai ales din partea celor mai puţini economi. Sectorul de comerţ în ansamblul său este puternic influenţat de orice derapaje ale costurilor pe lanţul de producţie-distribuţie. De aceea, creşterea costurilor la diverse categorii de furnizori, creşterea costurilor de finanţare a investiţiilor, insecuritatea energetică, toate acestea vulnerabilizează sectorul de comerţ, dar şi alte sectoare ale economiei, asupra cărora se vor propaga în lanţ consecinţele deosebit de negative ale măsurilor anunţate. Efectele asupra populaţiei sunt de asemenea deosebit de negative, putându-ne aştepta la contracţii ale pieţei muncii, şi aşa afectată de multe disfuncţii structurale ale economiei, creşterea costurilor sau inhibarea creditării, destabilizarea sistemului de pensii private, creşteri de preţuri la majoritatea produselor şi serviciilor”, au mai atenţionat reprezentanţii Asociaţiei.

În aceste condiţii, AMRCR a îndeamnat Guvernul să abandoneze adoptarea acestor măsuri prin ordonanţă de urgenţă, pentru a evita seria de efecte negative potenţial iremediabile asupra economiei şi asupra cetăţenilor, pentru a preîntâmpina reintrarea într-o recesiune economică dureroasă, pentru a restabili încrederea între mediul economic şi guvernare.

De asemenea, AMRCR a invitat Guvernul la reluarea dialogului între partenerii sociali, bazat pe onestitate, bună-credinţă şi responsabilitate, atât de necesar pentru stabilitatea economică şi socială a ţarii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici