Marţi are loc ultima şedinţă de politică monetară din 2018

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) are programată, marţi, 6 noiembrie, ultima sedinţă pe probleme de politică monetară din acest an.

327 afișări
Imaginea articolului Marţi are loc ultima şedinţă de politică monetară din 2018

Marţi are loc ultima şedinţă de politică monetară din 2018

În cadrul acestei şedinţe, membrii Consiliului vor lua o decizie privind politica monetară şi vor aproba cel de-al patrulea „Raport asupra inflaţiei” din acest an.

Economiştii din bănci dau cele mai multe şanse variantei ca Banca centrală să menţină rata dobânzii de politică monetară. Ei se bazează pe faptul că reprezentanţii BNR au reiterat, în ultimele apariţii publice, că rata anuală a inflaţiei continuă să scadă spre finele acestui an, iar indicele ROBOR la 3 luni nu va depăşi 3,50%.

În precedenta şedinţă, de miercuri, 3 octombrie, CA al BNR a menţinut dobânda de politică monetară la 2,50%, precum şi dobânzile pentru facilitatea de depozit, la 1,50%, şi a celei pentru facilitatea de creditare, la 3,50%. Aceste niveluri ale dobânzii au fost stabilite în şedinţa de politică monetară din 7 mai, nefiind schimbate în următoarele două şedinţe, cea din 4 iulie şi cea din 6 august.

În plus, în precedenta şedinţă, instituţia a păstrat nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii (RMO) aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit la 8%. Nivelul pentru rezervele în lei este la acest nivel începând cu 24 mai 2015, iar pentru cele în valută începând cu 6 mai 2017.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici