Merkel a evitat mutualizarea datoriilor, iar recapitalizarea băncilor va mai dura

Victoria Spaniei şi Italiei la summitul UE în faţa Germaniei este una aparentă, în contextul în care presiunile privind introducerea eurobondurilor nu au avut succes, iar asistenţa directă oferită sistemului bancar nu va fi posibilă fără noi reforme, conform unor apropiaţi ai Angelei Merkel.

243 afișări
Imaginea articolului Merkel a evitat mutualizarea datoriilor, iar recapitalizarea băncilor va mai dura

Merkel a evitat mutualizarea datoriilor, iar recapitalizarea băncilor va mai dura (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Este evident că o recapitalizare directă a băncilor spaniole nu va fi posibilă imediat pe baza actualelor seturi de reglementări", explică Norbert Barthle, purtătorul de cuvânt pe probleme bugetare al grupului parlamentar al Uniunii Creştin-Democrate, referindu-se la pachetul de măsuri care va fi supus aprobării Parlamentului federal german vineri seara.

"Acesta ar fi un nou instrument al Mecanismului European de Stabilitate care va avea nevoie de aprobarea Bundestagului", atrage atenţia Barthle, citat de Bloomberg Business Week.

Deciziile luate la Bruxelles nu vor afecta votul din Parlamentul german privind Mecanismul European de Stabilitate, Pactul fiscal sau disciplina bugetară, subliniază Barthle.

Secretarul-general al CDU, Hermann Groehe, notează că Merkel a evitat solicitările pentru acceptarea eurobondurilor şi mutualizarea datoriilor statelor suverane. "Ideea centrală este că au existat tentative masive în ultimele zile de mutualizare a datoriilor statelor europene. Faptul că Angela Merkel, susţinută de alte state, a evitat cu succes acest lucru este un lucru bun pentru Germania ca ancoră de stabilitate, este un lucru bun şi pentru Europa", argumentează Groehe, citat de ZDF.

Setul de măsuri supus aprobării Parlamentului german nu vor permite Mecanismului European de Stabilitate să recapitalizeze băncile spaniole direct, precizează Barthle. Reglementările vor trebuie modificate în acest sens pentru a garanta Parlamentului german dreptul de aprobare a acestor decizii, subliniază politicianul german.

Conform Der Spiegel, Angela Merkel a avut o atitudine dură înaintea summitului UE, insistând că nu va face concesii, dar Italia şi Spania ar fi învins voinţa "cancelarului de fier", care ar fi cedat presiunilor acceptând condiţii de asistenţă mai facile şi ajutoare acordate direct băncilor. "Premierul Italiei, Mario Monti, a fost atât de relaxat încât a vorbit chiar şi despre fotbal la sfârşitul summitului UE. Este mândru şi fericit că echipa Italiei a învins Germania în semifinalele Euro-2012...", notează Der Spiegel.

"Şi are motive. Monti a ieşit învingător clar după negocierile de la summitul UE, distrugând rezistenţa cancelarului Angela Merkel la fel cum atacantul italian Mario Balotelli a spart apărarea Germaniei la meciul de fotbal desfăşurat la Varşovia. În cele 15 ore de negocieri purtate la Bruxelles, Mario Monti şi premierul spaniol Mariano Rajoy au obţinut acces mai uşor la fondul permanent de asistenţă - Mecanismul European de Stabilitate. De acum înainte, statele din zona euro care vor respecta reglementările bugetare stabilite de Comisia Europeană vor putea primi ajutor fără a mai accepta măsuri de austeritate suplimentare. În plus, supravegherea strictă a CE, BCE şi FMI nu se va mai aplica. Iar MES va putea furniza asistenţă financiară directă şi băncilor în viitor, dar doar după constituirea unui mecanism de supraveghere a sistemului bancar, sub egida BCE", explică Der Spiegel.

"Este o înfrângere dureroasă pentru Angela Merkel. În contextul în care Parlamentul german va supune aprobării Mecanismul European de Stabilitate şi Pactul fiscal european, vineri seara, cancelarul german dorea evitarea acordării de concesii sud-europenilor. Înaintea summitului, consilierii cancelarului excludeau posibilitatea flexibilizării condiţiilor de acces la fondurile MES. (...) Acum, Merkel revine învinsă la Berlin...", sublinia Der Spiegel.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici