Merkel, după decizia S&P: UE trebuie să încheie de urgenţă pactul fiscal şi să pună pe picioare Mecanismul European de Stabilitate

Retrogradarea ratingurilor a nouă state din zona euro de către S&P subliniază motivele pentru care UE trebuie să încheie de urgenţă tratatul privind guvernanţa fiscală strictă şi să pună pe picioare cât mai repede fondul permanent de urgenţă, a declarat sâmbătă cancelarul german Angela Merkel.

528 afișări
Imaginea articolului Merkel, după decizia S&P: UE trebuie să încheie de urgenţă pactul fiscal şi să pună pe picioare Mecanismul European de Stabilitate

Angela Merkel (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Suntem provocaţi să implementăm chiar şi mai urgent pactul fiscal şi să o facem responsabil, fără a-l dilua. Vom acţiona de asemenea pentru implementarea mecanismului permanent de stabilitate, ESM, cât mai urgent, aspect important în ceea ce priveşte încrederea investitorilor", a afirmat Merkel, citată de Reuters.

Standard & Poor's (S&P) a retrogradat vineri ratingurile a nouă state din zona euro, inclusiv două cu rating triplu A - Franţa şi Austria - şi a modificat perspectiva la negativă pentru alte trei ţări cu calificativ AAA - Olanda, Finlanda şi Luxemburg. Germania este singura ţară din zona euro care nu a fost afectată direct de acţiunea S&P.

Merkel a afirmat că deciziile anunţate de agenţia de rating nu reprezintă o surpriză.

"Este una dintre cele trei agenţii de rating. Am luat deja în calcul decizia. Nu ne-a surprins, ţinând cont de discuţiile din ultimele săptămâni", a spus cancelarul german.

Ea a adăugat că retrogradările operate de S&P nu ar trebui să afecteze funcţionarea Facilitatea Europeană de Stabilitate Financiară, a cărui capacitate de finanţare depinde de ratingurile garantorilor săi - guvernele din zona euro.

Mecanismul European de Stabilitate (ESM) va înlocui actualul fond temporar, Facilitatea Europeană de Stabilitate Financiară (EFSF), şi va avea o capacitate de împrumut de 500 de miliarde de euro.

Liderii europeni au convenit în decembrie să accelereze lansarea ESM până la mijlocul acestui an, parte a măsurilor luate pentru stoparea crizei datoriilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici