Merkel: Germania nu poate salva singură economia mondială. Ţările din G20 trebuie să ajute

Cancelarul german Angela Merkel a respins joi soluţiile rapide propuse de unii lideri europeni pentru rezolvarea crizei financiare din Europa, afirmând că Germania nu poate salva singură economia mondială, iar ţările partenere din G20 trebuie să ajute.

786 afișări
Imaginea articolului Merkel: Germania nu poate salva singură economia mondială. Ţările din G20 trebuie să ajute

Merkel: Germania nu poate salva singură economia mondială. Ţările din G20 trebuie să ajute (Imagine: Octav Ganea/Mediafax foto)

Într-un discurs susţinut în Parlamentul de la Berlin, Merkel a spus că criza datoriilor şi rolul Germaniei în oprirea acesteia vor fi principalul subiect al discuţiilor la viitorul summit al G20 din Mexic, transmite Bloomberg.

Germania se va folosi de soliditatea sa economică în beneficiul unităţii europene, a euro şi a economiei mondiale, a arătat Merkel, care se opune însă măsurilor "aparant uşoare" care riscă să aibă efecte adverse.

"Toţi ochii sunt pe Germania. Dar ştim cu toţii că puterea Germaniei nu este infinită. Responsabilitatea noastră ca cea mai mare economie a Europei este să ne folosim credibil puterea, astfel încât să putem fi utili Europei", a spus Merkel.

Ea a adăugat că găsirea unei soluţii pentru criză este "o sarcină herculeană", care necesită ca naţiunile europene să adopte pas cu pas "uniunea politică", cedând pe parcurs o parte din suveranitatea naţională.

Merkel va participa la summitul G20 de pe 18-19 iunie din Mexic, în timp ce în Grecia vor avea loc pe 17 iunie alegeri generale care vor decide soarta regiunii euro.

Cererea Spaniei a unui ajutor de până la 100 de miliarde de euro pentru susţinerea băncilor nu a reuşit să calmeze turbulenţele de pe pieţele financiare care, potrivit preşedintelui american Barack Obama, afectează economia SUA, în an electoral.

Împrumuturile băncilor spaniole de la Banca Centrală Europeană au atins nivelul record de 287,8 miliarde de euro în luna mai, în timp ce randamentul obligaţiunilor pe termen de 10 ani a depăşit pragul psihologic de 7%.

Agenţia de evaluare financiară Moody's a retrogradat Spania, de la "A3" la "Baa3", pe ultima treaptă din categoria recomandată investitorilor, şi a revizuit calificativul suveran al Ciprului de la "Ba1" la "Ba3", marcând o agravare a crizei datoriilor din Europa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici