Merkel: Zona euro nu trebuie să fie un "magazin închis" pentru ţări ca Marea Britanie

Zona euro nu trebuie să fie "un magazin închis" pentru ţări precum Marea Britanie, a declarat joi, la Davos, cancelarul german Angela Merkel, la o zi după ce premierul britanic David Cameron a anunţat organizarea unui referendum privind apartenenţa la UE.

478 afișări
Imaginea articolului Merkel: Zona euro nu trebuie să fie un "magazin închis" pentru ţări ca Marea Britanie

Angela Merkel (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Merkel a arătat că regulile ţărilor din zona euro trebuie să fie obligatorii pentru acestea, dar "accesibile după voinţa liberă" a altor state din Uniunea Europeană, precum Marea Britanie, relatează Financial Times.

Cancelarul s-a abţinut să critice decizia premierului de la Londra de a oferi britanicilor un referendum referitor la apartenenţa la UE şi a spus că Germania şi prietenul ei domnul Cameron vor colabora pentru combaterea evaziunii fiscale.

În cursul zilei de joi, Cameron a explicat decizia de a organiza referendumul, dacă Partidul Conservator va câştiga alegerile generale din 2015.

"Haideţi să negociem un nou acord pentru Europa care să fie potrivit pentru Marea Britanie, iar apoi să obţinem susţinerea acestuia. Nu este bine doar pentru Marea Britanie, ci şi necesar pentru Europa", a spus Cameron.

Premierul a încercat să convingă alte state din Uniunea Europeană că încercarea de renegociere a relaţiei cu UE nu diferă cu nimic de cea a ţărilor din zona euro care vor o integrare mai mare.

"Clubul din care facem parte se schimbă. Nu putem ignora acest lucru. Schimbarea este în curs", a spus Cameron.

Liderul de la Londra nu a explicat solicitările sale pentru un parteneriat mai relaxat cu UE, dar a indicat că Uniunea ar trebuie să privească acţiunile britanice ca parte a unei ambiţii mai largi de îmbunătăţire a performanţelor economie la nivelul Europei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici