Meta, sancţionată cu peste 1 miliard de euro pentru încălcarea regulilor privind datele personale

Compania Meta care deţine WhatsApp, Instagram şi Facebook a fost sancţionată cu o amendă record de peste 1 miliard de euro pentru încălcarea reglementărilor UE privind datele personale, potrivit Sky News.

513 afișări
Imaginea articolului Meta, sancţionată cu peste 1 miliard de euro pentru încălcarea regulilor privind datele personale

Meta a fost sancţionată cu o amendă record de 1,2 miliarde de euro de către autoritatea irlandeză de reglementare în domeniul protecţiei datelor. Este cea mai mare amendă aplicată vreodată pentru încălcarea Regulamentului general privind protecţia datelor.

Meta a fost amendată pentru că a transferat date ale cetăţenilor UE în SUA pentru prelucrare, în ciuda unui verdict din 2020 pronunţat de cea mai înaltă instanţă a UE, care a stabilit că datele nu sunt suficient de bine protejate împotriva agenţiilor de spionaj americane.

Facebook a primit ordin să oprească transferul în cel mult cinci luni. Instagram şi WhatsApp nu fac obiectul ordinului.

Problema durează de un deceniu. În 2013 activistul Max Schrems a iniţiat o acţiune în justiţie împotriva Facebook, aşa cum se numea compania la acea vreme.

Comisia pentru protecţia datelor (DPC) din Irlanda are jurisdicţie asupra Meta, funcţionând efectiv ca autoritate de reglementare a UE în materie de confidenţialitate, întrucât sediul european al Meta se află la Dublin.

Meta a declarat că va face apel la decizie şi că nu va exista nicio întrerupere a serviciilor. Reprezentanţii Meta susţin că amenda este „nejustificată şi inutilă".

Înainte de amenda anunţată luni, cea mai mare sancţiune aplicată de autorităţile de reglementare din UE a fost de 746 de milioane de euro pentru Amazon în 2021.

În prezent, se lucrează la un nou pact între UE şi SUA pentru a realiza schimbul de date în condiţii sigure şi legale. Compania Meta a anunţat în aprilie că aşteaptă finalizarea acordului înainte de a înceta transferul actual.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici